Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалищните проблеми обсъждат днес при министър Рашидов

Програмата на националните чествания на „160 години общонародно читалищно дело” включва дискусии и тържества

Снимка: unionchitalishta.eu
Тържествени събрания, дискусии и празненства ще съпътстват 160-ата годишнина на българските читалища, която отбелязваме през 2016-а. В същото време днес при министъра на културата Вежди Рашидов се очаква да се съберат представители на Съюза на народните читалища, за да обсъдят актуалните проблеми и да създадат работна група, която да се заеме с разрешаването им. Това обяви самият Рашидов вчера по време на тържествено заседание на Националния комитет за отбелязването на „160 години общонародно читалищно дело” в аулата на Софийския университет

Читалището, по на Вежди Рашидов, е институция, създадена от самия народ и олицетворява неговото желание за творчество, за удовлетворяване не само на културните, но и на общочовешките му стремежи. Когато обаче нещата опират до финансиране, става доста по-различно. Министър Рашидов призна, че парите не достигат, и въпреки това държавата отделя средства – например за закупуването на нови книги.

Когато говорим за нови книги в читалищата, оказва се, има още един проблем. Ако някой издател реши да направи дарение от книги, то той се облага с ДДС от 20 % - също толкова, колкото ако продаде книгите. Въпреки това управителят на едно от големите български издателства Стойо Вартоломеев е решен да дари за 24 май на различни библиотеки в страната книги на стойност 25 000 лева.

Поводи за обсъждане на проблемите в читалищната дейност ще има до края на годината в различни формати, включително в няколко дискусии по темата, предвидени в програмата на националните чествания на „160 години общонародно читалищно дело”. Национална кръгла маса ще се проведе в Свищов на 11 и 12 юни. Там ще се дебатира и по съвременната визия на тези културни и образователни институти.

Чуйте повече по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!