Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ отрече твърденията, че новозеландско и австралийско агнешко месо заливат пазара

| обновено на 14.04.16 в 17:31
Снимка: БГНЕС

Новозеландско и австралийско агнешко месо се внасят в България всяка година, но в ограничени количества, съобщиха от Агенцията по храните и отрекоха твърденията, че такова месо залива пазара. Единственото, което трябва да правят потребителите, е да четат написаното върху задължителния печат, сложен върху месото. 

Няма риск да си купите вносно, дълбокозамразено агнешко, ако сам не го искате. Просто погледнете какво пише върху печата. Българските пресни агнета са задължително маркирани с печат:

Той трябва на цялото агне да е най-малко на четири места - на двата бута и на двете плешки. Печатът е овален, отгоре пише БГ - че е добито в България, обясни доктор Любомир Кулински.

Същото се отнася и за яйцата. Печат, на който пише БГ и индекс, оказващ колко са щастливи кокошките, снесли яйцето, дали са свободно отглеждани или в клетки. За да сте сигурни, че празникът ще е безпроблемен, не се изкушавайте да пазарувате от нелегитимни търговци:

Ама то е от баба, ама то е по-евтино, от багажници, от бусове, от градинки, от паркинги да си купувате както яйца, така и агнешко месо, защото, като вкус няма да спечелите нищо, а Вие и Вашето семейство носите здравен риск, защото тази продукция е с неизвестен произход. Тя не е преминала през контрол - съветва експертът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32