Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Бозкър: Турция няма да признае доклада на ЕП

Снимка: BNR

Анкара остро реагира срещу приетия от Европейския парламент (ЕП) доклад за напредъка на страната, в който се отправят критики към Турция заради арменския въпрос. В него Анкара е обвинена в "отстъпление“ от демокрацията, като е посочено, че масовите убийства на арменци в Османската империя са геноцид - нещо, което Анкара не признава.

Турският министър по европейските въпроси и главен преговарящ  
Волкан Бозкър посочи, че постановките в европейския доклада относно арменските събития от 1915 година са абсолютно погрешни и неприемливи от гледна точка на Турция, поради което няма да го признае за валиден и ще го върне на Европейския парламент.

В  историята на Турция няма нито едно черно петно, от което да се срамуваме. Всичките ни архиви са отворени. Това е въпрос, който според нас трябва да се дискутира от историците, а не от политиците. Във връзка с историческите събития не трябва да се правят заключения, произхождайки от пристрастни политически решения. За съжаление ще разглеждаме този доклад като нищожен и ще го върнем обратно
, подчерта министър Бозкър, като припомни,че Турция и миналата година е върнала доклада на ЕП заради същите забележки.

В доклада се отправя призив към Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация, да прекрати въоръжената борба. 
В същото време в документа е дадена положителна оценка на Турция за усилията, които полага за разрешаването на мигрантската криза. За пример се посочва решението на турското правителство за издаване на разрешителни за работа на сирийските бежанци, пребиваващи в страната. 

Според въпросния доклад отмяната на визите за турските граждани за пътуване в европейските държави ще влезе в сила, но след като Турция изпълни всички критерии на Европейския съюз, включени в приетата пътна карта. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32