Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ямболските села започва пръскане срещу комари и кърлежи, преносители на нодуларен дерматит

Пръскане срещу комари и кърлежи заради разпространението на болестта нодуларен дерматит, започва в ямболските села, граничещи с Хасковска и Старозагорска област. Засечени животни без документи ще бъдат умъртвявани незабавно. Уточнява се и броят на животните, които трябва да бъдат ваксинирани срещу заразното заболяване, което беше установено в няколко общини в Южна България . 

Стопани, кметства и ветеринарни служби започват масово пръскане срещу разпространителите на болестта нодурален дерматит на територията на цялата област.  Освен заблатени и рискови площи ще се пръска и в близост до селските чешми. Фермерите задължително трябва да извършват ежедневна обработка на помещенията, където се отглеждат животните, подчерта д-р Стоян Колев от Дирекцията по безопасност на храните в Ямбол:

Трябва да се обърне изключително внимание на животните и да се използват препарати с репелентни свойства, тоест да се отблъскват насекомите.

Служители от Агенцията по храните също започват дезинфекция и дезинсекция:

Усилията ни ще бъдат в западната част. Там е язовир "Овчарица", там са и деретата и канаклите, където е пълно с вектора на заболяването.

На територията на Ямболска област има около 22 000 едри преживни животни, като в числото не са включени стопанства с по едно и две животни. Това налага и спешна актуализация на списъците, както на стопаните, така и на животните.

Строги мерки срещу разпространението на болестта нодурален дерматит набелязаха членовете на епизоотичната комисия в община Тунджа на свиканото извънредно заседание. Собствениците на едри преживни животни  ще бъдат задължени да извършват всеки ден дезинфекции на помещенията, в които са животните. В стопанствата не бива да бъдат допускани външни лица, тъй като могат да бъдат преносители на заболяването, информира д-р Стоян Колев от Дирекцията по безопасност на храните в Ямбол:

Забранено е движението на живи животни, освен в случаите за незабавно клане, като това незабавно клане трябва да бъде след писмени съгласия от централно управление на БАБХ. Предварително трябва да бъдат напръскани животните и превозното средство преди да отидат до кланицата. Животно хванато на пътя без идентификатор и без ветеринарно свидетелство, го евтаназираме.

Заболяването не е опасно за хората, но икономическите загуби са големи, тъй като заболелите животни трябва да бъдат унищожени. Очаква се разрешение от Европейската комисия, за да започне поголовна ваксинация на едрите преживни животни.

Вчера кабинетът отпусна 14,5 милиона лева за справяне със заразата. От днес ще започне изплащането на общо 200 хиляди лева като обезщетение за избитите животни, каза земеделският министър Десислава Танева. Тя съобщи още, че първите 150 хиляди дози поръчани ваксини ще бъдат доставени до седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32