Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Ив льо Дриан: 2016-а трябва да бъде "началото на края" на "Ислямска държава"

Снимка: БГНЕС

Вече има условия за пълно унищожаване на "Ислямска държава", смята френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан. Според него ислямистката организация е отстъпила значително в Сирия и в Ирак. 

2016 година трябва да бъде "началото на края" на "Ислямска държава", подчерта Льо Дриан в интервю за радио "Франс енфо", в което за първи път изрази малко повече оптимизъм:
Забелязвам, че "Ислямска държава" отстъпва и то решително. Мисля, че от окупацията на части от Сирия и Ирак и опита за атака срещу Багдад през юни 2014-а "Ислямска държава" е загубила между 30 и 40% от територията си – това е много.

Министърът припомни, че се е убедил на място в резултатите от ударите срещу ИДИЛ по време на обиколката си в региона миналата седмица и допълни: 
Целта на международната коалиция е да освободи Мосул и Ракка до края на годината. Не казвам, че това ще стане непременно, но това трябва да бъде пътният ни лист.

Льо Дриан подчерта, че френските удари срещу позициите на ислямистите са почти ежедневни, а междувременно френската армия обучава иракски войници и бойци от Кюрдистан, които в даден момент да бъдат готови до поемат контрола.

Изразявайки тревога от хаоса в Либия, льо Дриан насърчи правителството на националното съгласие за мерките срещ
у двете главни опасности: ислямистите в района на Сирт и каналджиите, излагащи на риск живота на десетки хиляди бежанци.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32