Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна пръскане от въздуха срещу нодуларен дерматит в Хасковско

Снимка: БГНЕС

В Хасковска област започна пръскане по въздух на огнищата с нодуларен дерматит. Идната седмица ще започне и ваксинацията на животни от засегнатите райони, съобщи д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните, който участва в акцията. Стопаните на унищожените 300 животни в община Димитровград ще получат компенсации от 1070 лева за крава и 720 лева за теле. Чобанов поясни:

Това заболяване не е дошло по естествен път в Димитровград, то е донесено с хората по някакъв начин. Съвсем естествено е заболяването да се появи в Благоевградско край гръцката граница, но тука за нас беше неестествено, защото от Гърция няма как животни да дойдат . Възможно е да е донесено от нелегално движение на болно животно., което е по някакъв начин е стигнало тука. Другият вариант е чисто механично.Възможно е и хората, които са го донесли, дори да не са разбрали, че са го донесли, че те са източник.

Стопаните на умъртвените животни упрекват Агенцията за закъснелите мерки:
Просто смятам, че трябваше да се вземат мерки, предварително да ни бяха уведомили.

Според д-р Чобанов не се извършва превантивна ваксинация:
При тази ваксина е т.нар. спешна ваксинация, при това заболяване няма превантивна ваксинация на животните, така че нямахме огнище, няма нужда от ваксиниране, няма и възможност, тъй като използването на ваксината е само след разрешение на Европейската комисия. ЕК разрешава да се използва ваксината при това заболяване само при спешно случаи, когато заболяването не може да бъде овладяно.

Направен е спешен план за борба със заболяването, съгласуван с Брюксел. Очакват се ваксини от Южна Африка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Приеха превантивни мерки срещу болестта нодуларен дерматит в Сливен

Допълнителни мерки срещу болестта нодуларен дерматит по преживните животни бяха приети днес, на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Сливен. В Сливенска област няма случаи на нодуларен дерматит, но се предприемат превантивни..

публикувано на 22.04.16 в 19:35

Започва пръскане от въздуха срещу нодуларен дерматит

От днес започва пръскането с летателна техника срещу насекоми, които са преносители на заразния нодуларен дерматит. Пръскането ще обхване територии в радиус 30 км около регистрираните огнища на заболяването, като ще започне от община Димитровград...

публикувано на 23.04.16 в 08:29

Огнище на нодуларен дерматит е открито в Гоце Делчев

Огнище на заразен нодуларен дерматит е регистрирано на територията на град Гоце Делчев. Установено е, че с опасната болест е заразена едно от животните в стадото на местен фермер, който отглежда общо 9 крави. Какви мерки ще бъдат предприети за..

публикувано на 22.04.16 в 15:33

Две нови огнища на болестта нодуларен дерматит са открити в Старозагорска област

Две нови огнища на  болестта нодуларен дерматит са открити в Старозагорска област в селата Дълбоки и Бял извор, където трябва да бъдат унищожени общо 162 животни. Животновъди и ветеринарни лекари от региона твърдят, че мерките на държавата са закъснели...

публикувано на 21.04.16 в 15:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32