Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Давутоглу: Новата турска конституция ще бъде светска

Ахмет Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ахмед Давутоглу обеща, че новата турска конституция ще гарантира светския характер на страната. Проектът за конституция се очаква да бъде обсъден и гласуван на референдум до края на годината.

Новата констуция на Турция ще остане светска. Този принцип гарантира религиозните свободи на гражданите, а също, че държавата е еднакво разграничена от всичките религиозни общности и като такъв ще присъства и в новата конституция на страната, заяви Давутоглу.

Реакциите относно бъдещето на светския характер на новата турска конституция се разгоряха във връзка с антисветско изказване на председателя на Великото национално събрание на Турция Исмаил Кахраман, който е от квотата на управляващата консервативно ислямистка ПСР.

Ислямска Турция трябва да има религиозна конституция. Защо трябва да изпадаме в ситуация, при която да отстъпваме от религията, посочи преди няколко дни той.

Това изказване на ръководителя на Върховния орган на държавата предизвика буря от протестни акции в редица градове на страната. Състояха се граждански протести, на които бяха изразени притеснения, че подобни изказвания засилват още повече притесненията за увеличаваща се ислямизация по време на управлението на ПСР. Полицията на някои места използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите.

Политици от основната опозиционна Народнорепубликанска партия и Партията на националистическото действие също се обявиха против.

Под натиска на общественото мнение председателят на парламента поднесе извинения, че е бил неправилно разбран.

Предвижда се проектът за новата конституция на страната да бъде внесен на референдум вероятно през втората половина на тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Турция, граничен патрул

Турция разполага ракетни установки край граничния крад Килис

Турската армия е разположила допълнителни сили край най-близкия до границата със Сирия град Килис. През последните дни на няколко пъти ракети, изстреляни от сирийска територия, паднаха в града и причиниха смъртта на над 10 души, а десетки бяха ранени...

публикувано на 27.04.16 в 12:19

Турция разшири територията си с парче земя от Грузия

С 15 акра грузинска земя турската държава увеличава територията си и това стана с подписан днес протокол между делегации на двете страни. Преди 40 г. река Чаксу, която представлява водната граница, е изменила коритото си и е заляла част от..

публикувано на 26.04.16 в 17:23

Федерика Могерини: Турция е далеч от членство в ЕС

Турция е още далеч от членство в Европейския съюз. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. „Ние сме далеч от това“, каза тя пред френската радиостанция „Франс-ентер“, отговаряйки на въпрос..

публикувано на 26.04.16 в 14:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32