Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът и браншови организации: Без ДДС за дарените храни

Снимка: Радио ВИДИН
Дарените храни да бъдат освободени от ДДС. Писмо с такова искане изпратиха до финансовото министерство омбудсманът Мая Манолова и 13 браншови организации от хранителната промишленост. Според авторите на идеята, нулевата ставка за дарени храни трябва да залегне още в бюджета за догодина.

Идеята не е нова, но е сериозно подкрепена с аргументи.

Всяка календарна година се унищожават над 670 хиляди тона храни. В същото време милион и половина българи живеят под прага на бедност, а всяко трето дете у нас не се храни рационално, посочи Манолова. Причината е, че производителите предпочитат да изхвърлят храната, а не да я даряват, защото производителите и търговците на храни нямат стимули за това.

Ако унищожи един тон месо, производителят трябва да плати на екарисаж 190 лева, ако го дари, ще плати 800 лева ДДС. В 25 страни членки на ЕС ДДС върху дарените храни е нула или минимално.

Защото сме държава на тарикати и веднага ще намерим начин. Уж сме ги дарили, пък да ги продаваме, това не трябва да се допуска също, категорични са от бранша.

За да не се допусне това, браншовите организации предлагат всеки да има право да дари храни, не повече от един процент от годишния си оборот. Така храните, които годишно изхвърляме ще стигнат за два милиарда порции за бедни хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32