Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер свика спешна среща на ръководителите на Евросъюза

Висшата администрация на ЕС съжалява за резултатите от британския референдум

Снимка: БГНЕС

Висшата администрация на Европейския съюз реагира със съжаление на резултатите от референдума във Великобритания.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика спешна среща на ръководителите на Съюза в опит да съгласуват обща европейска позиция след резултата от британския референдум. В срещата участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, на Европарламента Мартин Шулц, премиерът на Холандия Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Идната сряда, на 29-и юни, по време на редовната среща на върха на ЕС в Брюксел 27-те държавни лидери ще се съберат без британския премиер Дейвид Камерън на неформално заседание, за да съгласуват позициите си за по-нататъшните си отношения с Великобритания. Това стана ясно от съобщението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Полякът определи резултата от референдума като политически, драматичен и исторически момент, но не момент за истерични реакции. Той увери, че Европа ще запази своето единство въпреки резултатите от британския вот:

Днес от името на лидерите на 27-те страни - членки мога да кажа, че ние сме решени да запазим нашето единство като общност от 27 държави. За всички нас Европейският съюз е рамката за нашето общо бъдеще. Искам да ви уверя, че няма да има законов вакуум и докато Великобритания напусне общността, европейското законодателство ще продължи да се прилага спрямо страната, както и в самата нея. 

Още тази неделя дипломати от 27-те страни членки ще се съберат в Брюксел извънредно за подготовка на предстоящите разговори на високо равнище. Освен от правителствата обаче условията по раздялата с Обединеното кралство, които тепърва ще се преговарят, трябва да се гласуват и от депутатите на ЕП. След среща на ръководствата на парламентарните групи председателят на институцията Мартин Шулц обяви, че следващия вторник ще се гласува извънредна резолюция с позиция по британското напускане:

Много сме тъжни от решението на британските гласоподаватели, но то е суверенен израз на волята им да напуснат ЕС. Съобщението на премиера Камерън да напусне поста през октомври със сигурност ще предизвика дебат на следващата среща относно неговата предстояща декларация на срещата на върха на лидерите идната седмица. Внимателно ще анализираме с колегите ми от другите институции какво означава това за задействането на Член 50 от Лисабонския договор. Ние в ЕП сме готови да допринесем с всички средства за конструктивен процес. Огромното мнозинство от групите подчертаха, че стабилността е важна и за двете страни. Страните, оставащи в ЕС, и особено тези от еврозоната, трябва да обсъдят как да защитят зоната идния месец от случващото се на международните пазари.

След изявлението си Мартин Шулц отиде в сградата на Европейската комисия, където председателят Жан-Клод Юнкер покани за обсъждане ръководителя на Съвета Доналд Туск и премиера на Холандия Марк Рюте. Междувременно окуражаващ сигнал дойде от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

Докато определят следващата страница в отношенията си с ЕС, аз знам, че позицията на Великобритания в НАТО остава непроменена. Обединеното кралство продължава да бъде ангажиран съюзник, който играе водеща роля в Алианса. Днес, когато сме изправени пред повече нестабилност и несигурност, НАТО е по-важен от всякога и ще продължи тясното си сътрудничество с ЕС.

Следобед се очаква изявление и на българския заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32