Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва европейската мисия за анализ на прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Днес официално започва работа европейската мисия за независим анализ и оценка на българската прокуратура.

Петима магистрати от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, както и двама служители на новосъздадената Служба за подкрепа на структурните реформи на ЕК, ще се запознаят с дейността на българската прокуратура, като впечатленията им ще бъдат обобщени в доклад, който ще стане готов в края на годината.

Европейските магистрати и експерти днес първо ще разговарят с правосъдния министър Екатерина Захариева, а по-късно ще имат среща и с ръководството на прокуратурата, начело със Сотир Цацаров.

От Министерството на правосъдието вече информираха, че по искане на ЕК няма да публикуват техническото задание за мисията. Започващата днес мисия ще продължи пет дни и ще бъде последвана от още поне четири работни визити, които ще се проведат в следващите месеци. Началото на европейската мисия досега бе отлагано два пъти. Веднъж през месец април и веднъж в края на месец май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС с преднина от 8 % пред ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа Рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено сред 1000..

публикувано на 08.05.24 в 11:15

Кабинетът ще назначи нови областни управители

Кабинетът ще смени някои областни управители. Това става ясно от предварителния дневен ред на правителственото заседание, което ще де проведе този следобед от 14 часа, предаде БНР.  Това е първата точка като проект за решение, от която не става ясно в кои области ще са промените, но вероятно смените са заради изборите 2 в 1 на 9 юни.  В дневния ред..

публикувано на 08.05.24 в 10:32

На 15 май започва електронният прием в първи клас във Варна

Електронният прием в първи клас в общинските училища на територията на община Варна започва на 15 май. Заявления ще могат да се подават чрез електронната платформа https://school.uslugi.io в периода от 10:00 часа на 15 май до 23:59 часа на 27 май. 3 065 свободни места в 37-те общински училища, в които има прием за първокласници, са обявени за..

публикувано на 08.05.24 в 10:14

Измама: Възрастна жена купи масажор и "подаръци" за 4 390 лева

Възрастна жена беше измамена с 4 390 лева, с които да си купи масажор и "подаръци" след спечелена томбола. За нелоялната практика съобщи експертът по потребителски права Габриела Руменова.  Покана чрез телефонно обаждане уж за масаж е отвела жената на презентация, на която са демонстрирани масажори и след проведена томбола тя и нейната приятелка се..

публикувано на 08.05.24 в 10:05

Избори 2 в 1 в Република Северна Македония

Президентски и парламентарни избори се провеждат днес в Република Северна Македония. Във втория тур на изборите за президент участват кандидатът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова, и настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия Социалдемократически съюз на Македония. На проведения на 24..

публикувано на 08.05.24 в 09:42

До края на месеца пускат минералната вода от новата чешма до бившия "Дом Младост"

До края на месец май се очаква да бъде пусната водата от новоизградената чешма до бившия "Дом Младост". Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът Илия Коев.  Към днешна дата в начален етап е изграждането на металната конструкцията за емблематичната чешма в квартал "Младост". Предстоят още строителни и монтажни работи. Тя ще бъде..

публикувано на 08.05.24 в 09:00

Адреси без вода

Без вода днес са в ЖК "Дружба" и на ул. "Хан Тервел" в Добрич, както и в  селата в региона - Подслон, Карапелит, Вичово,  Тервел - Портал Север и Мали Извор. Вода нямат и живеещите на ул. "Братя Миладинови" в Каварна. Заради водния цикъл в Крушари без вода ще са селата Лозенец и Северци.  Във Варна без вода от 8:30 до 16 часа ще бъдат абонатите..

публикувано на 08.05.24 в 08:52