Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: 9,97% по-евтин природен газ от 1 юли

| обновено на 28.06.16 в 15:14
Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ от 1 юли ще бъде с 9,97 на сто по-ниска от сегашната. Това реши окончателно на свое закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Председателят на регулатора Иван Иванов коментира, че новата цена на природния газ ще окаже влияние върху цените на топлоенергията и на високоефективната енергия, произведена от топлофикациите:

Естествено че ще бъде отразено с намаляване на цените и на двата вида енергия – топлинна и електрическа. Но размерът ще разберете утре, когато Комисията се произнесе с решение, защото аз не мога да говоря от името на Комисията, преди да има такова решение. 

Цената на 1000 куб. м. синьо гориво ще бъде 288,80 лв. без акциз и ДДС. Намалението спрямо сегашната цена  е с 31,13 лв./1000 куб. м. 

С решението на КЕВР се потвърждава прогнозата на Иван Иванов за поевтиняване на газа с около 10 процента, направена още в началото на юни. Според него цените са се стабилизирали и до края на годината не се очакват резки промени.

На заседанието на регулатора за първи път са били определени и цени за виртуален внос на природен газ от Гърция, който предстои да започне от следващия месец. В продължение на три месеца ще се тества възможността за виртуални сделки. Страната ни ще може да договаря газ, но да не се налага физически той да бъде доставян у нас, а да се приспада от количествата синьо гориво, предназначени за южната ни съседка, които минават през наша територия.

Иван Иванов добави:
За първи път се дава възможност да имаме внос на природен газ от друго направление и от друг доставчик, а това е през връзката Кулата-Сидирокастро. Български потребители, обикновено индустриални или търговци на природен газ, могат да закупуват природен газ на гръцка територия, вероятно от терминала за регазификация в ревитуса. Този газ ще остане за ползвателите в Гърция, а в същото време същата част от природния  газ, който се доставя от "Газпромекспорт" за Гърция, остава на българска територия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

КЕВР: Природният газ ще поевтинее, независимо от цените на петрола

Природният газ ще поевтинее с около 10 процента от първи юли, както се очакваше. Това ще стане независимо от движението на цените на петрола на световните пазари, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов . Според него цените са се..

обновено на 07.06.16 в 16:10

От юли започва виртуален внос на газ от Гърция

От юли ще започне виртуалнен внос на природен газ от Гърция, съобщи във фейсбук енергийният министър Теменужка Петкова . Газопреносните компании на двете страни са подписали споразумение за три месеца. През този период ще се тества възможността за..

публикувано на 24.06.16 в 16:00

Т. Петкова: 85% от транзита на природен газ, преминаващ през България, е предназначен за Турция

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че 85% от транзита от природен газ, преминаващ през България, е предназначен за Турция. Освен от Русия се търсят и алтернативни източници допълни тя: Ето сега интерконекторът с Гърция, който..

публикувано на 11.04.16 в 14:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32