Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева: МЗХ подкрепи идеята за отпадане на ДДС върху дарените храни

Снимка: Радио ВИДИН

Министерство на земеделието подкрепи идеята за отпадане на ДДС върху дарените храни. Това съобщи министър Десислава Танева след среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на хранителния бранш. През септември заедно с финансовото министерство се бъдат представени конкретните идеи с целта е промяната да бъде заложена  в бюджета за следващата година.
Отпадането на ДДС върху дарените храни ще мотивира производителите да даряват, смята агроминистерството, подкрепяйки идеяаа. 
По данни на българската  хранителна банка, всяка година у нас се унищожават 670 хиляди тона храни, които не достигат до нуждаещите се. В същото време производителите предпочитат да изхвърлят храната, а не да я даряват, защото за унищожаването на тон месо в екарисаж се плаща 190 лева, а при даряването му се плащат 800 лева ДДС. За да се предотвратят злоупотребите, авторите на инициативата ще предложат на финансовия министър ограничение, производителят да има право да дарява до един процент от годишния си оборот. Идеята е на дневен ред от години, но досега не е получила подкрепата от нито един финансов  министър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32