Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Потресен съм от терористичния акт в Ница

Съболезнователни писма до председателите на Сената и Националното събрание на Франция е изпратила председателят на НС Цецка Цачева

| обновено на 15.07.16 в 07:43
Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук, че е потресен от терористичния акт в Ница. Министър-председателят изразява най-искрени съболезнования към семействата на жертвите.

По-късно в Бургас, където започва международното военноморско учение "БРИЗ" премиерът заяви, че много от световните политици явно не искат да си извлекат поука от терористичните нападания.

Министър-председателят  коментира думите на френския президент:

Франсоа Оланд завършва с "продължаваме ударите в Ирак и Сирия", а и там, тези удари, когато се нанасят от въздуха, загиват невинни човешки жертви и то милиони. Тук вече започва една ескалация, надпревара във въоръжение, в мерки, но всъщност всичките са такива, че генерират все повече смърт, разрушения, човешки трагедии, които за съжаление, с десетки години след това, нито едните, нито другите могат да простят.
 
Когато се говори за увеличаването на ударите, това не носи успех, а генерира нов терор, коментира още Бойко Борисов.

В профила си във Фейсбук министърът на външните работи Даниел Митов написа: Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани. Изказваме искрените си съболезнования към близките на жертвите. Категорично осъждаме всяка форма на тероризъм. Солидарни сме с френския народ в този изключително тежък момент.

Парламентът почете с едноминутно мълчание жертвите от атентата в Ница тази нощ.Снимка

 Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев заяви, че сме свидетели на поредното недопустимо насилие, несъвместимо с ценностите в съвременния свят.

В този тежък момент изразяваме своята солидарност към приятелския френски народ. Скърбим за жертвите и сме съпричастни към мъката на техните семейства и близки.  Днес за пореден път ние остро осъждаме всяка форма на тероризъм и заявяваме своята решителност за безкомпромисна борба с всички актове на насилие срещу невинни граждани. Сигурни сме, че световната демократична общност ще бъде все по-обединена за справяне с най-голямата заплаха за съвременния свят,
се казва в декларацията на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заявява, че терористичният акт в Ница е поредната ужасяваща и безкрайно болезнена среща със страданието и болката.  Цачева изпрати съболезнователни писма до председателите на Сената и Националното събрание на Франция, съобщават от пресцентъра на парламента.

България решително осъжда това варварство, пише председателят на парламента.

Много българи от рано сутринта идват пред френското посолство в София, за да поставят цветя в памет на загиналите при атаката в Ница и да изразят съпричастността си към френския народ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32