Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Танева:

За да получат субсидии, животновъдите трябва да доказват с фактури законните си продажби на мляко

Снимка: БГНЕС

Животновъдите вече ще трябва да доказват с фактури законните си продажби на мляко, за да получат субсидии. Това ново изискване по схемата за обвързана с производството подкрепа съобщи министърът на земеделието Десислава Танева

България ще предоставя за обвързана подкрепа в секторите "Плодове и зеленчуци" и "Животновъдство" 232 млн. лв. на година. Досегашното предлагане на схемата показва сериозен ефект, довел до нарастване и на площите, които се подпомагат, и на броя животни.

За да се избегнат констатирани злоупотреби, са направени промени, каза министър Танева: 
Отпаднаха няколко вида трайни насаждения и зеленчуци изобщо от обвързаната подкрепа, а в животновъдството определена категория ферми.
Някои изкривявания обаче налагат промени в схемите. От тази година няма да се подпомага отглеждането на тикви и орехи, тъй като само за една година ръстът на площи, върху които те се отглеждат, е с близо 200% при орехите и над 500% при тиквите. Този неочакван интерес е продиктуван от ниските разходи за производство и високите субсидии. За първи път от тази година фермерите ще трябва да доказват с фактури, че са продали млякото законно, а не в сивия сектор. Това ще доведе до изсветляване на бизнеса и стимул за производство на повече и по-качествен продукт. За да получат субсидии, животновъдите ще трябва да представят фактури за поне 3000 кг мляко годишно за едно животно.

Новите правила влизат в сила от 2017 година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Промяна в Закона за храните скара млекопреработвателите

Истински млечни продукти и имитиращи продукти, в които има растителни мазнини, вече няма да могат да се произвеждат в един и същи обект, регистриран по Закона за храните. Такава промяна в нормативната уредба подготвя Министерството на земеделието...

публикувано на 02.08.16 в 09:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32