Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще приеме нова стратегия за гражданска защита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседание в сряда кабинетът на Ангела Меркел ще приеме нова концепция за гражданска защита, съобщи в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Изданието се позовава на концепцията, разработена от Министерството на вътрешните работи, и твърди, че разполага с текста. На неселението се препоръчва да се запаси с хранителни продукти за 10 дни, както и с вода за 5 дни.

Населението трябва да бъде призовано да си набави храни от първа необходимост за лични нужди за 10 дни, докато бъдат задействани мерки на държавно ниво, включително по два литра вода на ден на лице за период от 5 дни, пише в документа.

Това е първата подобна стратегия за гражданска защита след края на студената война. Документът обхваща 69 страници, а разработването му било възложено на МВР още през 2012 г.

В концепцията изрично се посочва, че засега се изключва нападение на територията на Германия, което да изисква отбрана. Въпреки това от гледна точка на гарантиране на сигурността в бъдеще подобен вариант не бивало да се изключва и трябвало да има готовност да се посрещне екзистенциална заплаха. Ето защо населението трябвало да е готово за самозащита, докато бъдат задействани мерки на държавно равнище – да се запаси с достатъчно хранителни стоки, вода и пари в наличност. Към приоритетите се причислява и подкрепа за въоръжените сили от страна на гражданите. Като конкретна мярка в тази посока е записано, че гражданите трябва да не натоварват движението по магистрали и пътища, когато войската се придвижва.

реагира остро на концепцията, като обвини правителството, че всява паника сред населението, без да има нужда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Вилнюс

Литва купува 88 бронирани коли от Германия

Литва ще купи от Германия 88 бронирани коли на стойност близо 390 милиона евро. Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на прибалтийската страна и трябва да успокои страховете на Вилнюс относно увеличаващата се военна мощ на съседна Русия. Очаква се..

публикувано на 22.08.16 в 18:33

Лидерът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" иска германците да разполагат с оръжия

Лидерът на крайнодясната и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри подкрепи идеята германците да разполагат с огнестрелни оръжия и други средства за самозащита като лютив спрей, предаде Ройтерс. Според Петри много хора в страната не..

публикувано на 20.08.16 в 18:40
Бежанският поток е устремен към Германия

Меркел: Не бежанците са донесли тероризма в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не бежанците са донесли тероризма в Германия, предаде Ройтерс. На предизборно събитие преди местните избори в източната провинция Мекленбург – Предна Померания Меркел добави, че ислямът има място в Германия,..

публикувано на 18.08.16 в 07:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32