Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рада, равна на себе си

Рада Александрова
Снимка: Архив

Така определи Рада Александрова поетесата Надя Попова, уточнявайки, че тя никога не се е повтаряла. „Повторение“ се нарича новата стихосбирка на поетесата Рада Александрова и заглавието предизвика различни реакции и у самата авторка, но и у част от публиката, която беше изпълнила докрай пространството на галерия „Класика“ сред картините на Бешков. Връщайки спомените в „зоната на 60-те“, Иван Цанев сподели: Момичетата от нашата генерация остаряват по-красиво и творчески от момчетата и изтъкна качествата на новата книга на Рада Александрова като „избистреност, лаконизъм, изчистеност“. Той подчерта, че в нея е останало “само най-значимото“. Ако физически авторът остарява, продължи Иван Цанев изказването си, дарбата не остарява.
Лаконизмът на Рада Александрова беше коментиран и от Екатерина Йосифова, и от Надя Попова, която го определи като „следствие от натрупвания, които не те лишават от думи, но те лишават от многословието“.
Важното е, формулира Надя Попова, да казваш твоята истина като поет.
Интересен ракурс към поезията изрази и проф. Георги Фотев, който каза: Времената са много сложни и стават все по-сложни, това означава, че има все по-дълбока и непреодолима жажда и необходимост от поезия. Поезията е в сложните времена. И аз съм много развълнуван, като виждам, че в последно време се възражда интересът към поезията. И този интерес ще нараства.
Атмосферата, в която се чуха стиховете на Рада Александрова, спомени, както и изказванията за нея, може да бъде усетена в репортажа от събитието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!