Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намереният взрив в Кемниц е като използваните при атентатите в Париж и Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Германия все още издирва 22-годишен сириец, заподозрян, че подготвя атентат срещу голямо летище в страната. Той успя да избяга от полицията вчера, след като жилището му бе щурмувано и в него бяха открити големи количества експлозиви.

22-годишният Джабер Албакр е складирал в жилището си в саксонския град Кемниц взривове от типа, който е използван при атентатите в Париж и Брюксел, съобщиха антитерористични експерти. Става дума за екплозив Ти Ей Ти Пи – той лесно може да бъде добит, но бомба с толкова чувствителен материал може да направи само специално обучен човек, смятат и полицаите. Те предупредиха, че Албакр е много опасен, тъй като вече няма какво да губи и не е известно дали не носи взривове. Издирват го в цялата страна, като по всички летища и гари има повишени мерки за сигурност. 

Сириецът е бил наблюдаван от разузнаването и то е подало сигнал на полицията, че трябва да бъде обезвреден. В събота властите евакуираха целия квартал, в който се намира блока му. Албакр е успял да се изплъзне в последния момент, един полицай е стрелял предупредително, но това не го е спряло. По-късно полицията арестува трима души. Двама са освободени, третият е още задържан. За него се смята, че е помагал на Албакр.

По-късно днес германски полицейски командоси щурмуваха апартамент в град Кемниц и задържаха мъж, заподозрян във връзка с издирвания Джабер Албакр. "Няма пострадали и не са произведени изстрели. Ние отведохме мъжът в ареста и в момента го разпитваме",  заяви говорител на криминалната полиция в Саксония.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32