Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за нашия живот

БНР Новини
Емил Андреев и неговата книга
Снимка: Булфото

Тази вечер писателят Емил Андреев ще представи новия си роман със заглавие „Нашата книга“. „В художествената литература се разиграват варианти на това, което би могло да се случи, варианти на душата“, казва той във връзка с писането и с темата на романа. В него се поставят тежките проблеми, с които съвременният човек се сблъсква. Действието на романа се развива между малко българско градче, София и Лондон. Макар Александър Краев, главният герой да е писател, книгата съдържа и елементи на трилъра, разбира се през специфичното чувство на хумор на автора.
Емил Андреев е автор на сборници с разкази и романи, на пиеси и сценарии. Известни и обичани от читателите са „Ломски разкази“, „Късен сецесион“, „Островът на пияниците“, „Боби Блажения и Другия американец“, „Стъклената река“, „Проклятието на жабата“, „Лудият Лука“. По романа му „Стъклената река“ беше направен филм с режисьор Станимир Трифонов. Андреев е съсценарист и на телевизионните сериали „Под прикритие“, „Четвърта власт“ и др.
Той е автор и на пиесите „Да убиеш премиер“, „Иманяри“, „Вълшебната лодка на Жъц“. Писателят е носител на наградите "Вик" и „Хеликон“ и номиниран за други престижни награди. Превеждан е на английски, полски, румънски, хърватски, украински, испански и други езици.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!