Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветима журналисти и ръководители на "Джумхуриет" официално остават в ареста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти са наредили деветима журналисти и ръководители на опозиционния вестник "Джумхуриет" да останат в ареста. Те бяха задържани в понеделник по обвинения в тероризъм и сега се предвижда да останат в ареста до започване на делото срещу тях. Сред официално арестуваните са главният редактор на медията Мурат Сабунджу и карикатуристът Муса Карт.

Прокуратурата в Истанбул обяви, че служителите на вестника са заподозрени, че са извършвали престъпления от името на фетуллахистката терористична организация (ФЕТО) и незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). Движението ФЕТО на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен е заподозряно за организиране на опита за преврат в Турция от 15-и юли. Гюлен от години живее в САЩ.

Днешните заповеди за арести идват ден, след като към разследването бяха назначени още трима прокурори. Първоначалният прокурор, участвал в разследването, е съден за връзки с движението на Гюлен, съобщава "Хюриет".

Задържането на журналисти от светския "Джумхуриет" беше разкритикувано от Европа още в понеделник. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц го определи като пресичане на червена линия срещу свободата на изразяване, припомнят Франс прес и Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Арестуваха ръководители и журналисти от турския опозиционен вестник „Джумхуриет“

Турската полиция задържа днес 14 души от опозиционния вестник „Джумхуриет“ в Истанбул – 11 журналисти и трима ръководители. Между тях е главният редактор на вестника Мурат Сабунджу . Издирва се председателят на изпълнителния съвет Акън Аталай . Други..

публикувано на 31.10.16 в 15:34

Арестуваха главния редактор на опозиционния турски вестник "Джумхуриет"

Турската полиция задържа главния редактор на опозиционния турски вестник "Джумхуриет" Мурат Сабунджу, предаде Ройтерс, като се позова на CNN Turk. Извършени са обиски и в домовете на още няколко ръководители и редактори на вестника. Издадени са заповеди..

публикувано на 31.10.16 в 12:49
Ердем Гюл и Джан Дюндар

Опит за покушение на журналист от опозиционния турски вестник "Джумхуриет"

Въоръжен с пистолет нападател се опита да застреля турския журналист Джан Дюндар , който е главен редактор на опозиционния вестник "Джурхуриет" пред сградата на съдебната палата в Истанбул. Нападателят изстрелял три куршума, но не успял да..

публикувано на 06.05.16 в 19:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32