Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалната „Еротика“ на Иван Цанкар на български

БНР Новини
Навършват се 140 години от рождението на словенския класик Иван Цанкар (1876–1918) – поет, писател, драматург и един от представителите на модернизма в родината си. Първата му стихосбирка „Еротика“ има интересна съдба. Тя излиза през 1899 г. и предизвиква скандал със свободното изразяване на любовното чувство, с разкрепостеността си. Епископът на Любляна тогава Антон Бонавентура Йеглич изкупува неразпродадената по-голяма част от тиража и демонстративно изгаря книгите на клада. Обществото е скандализирано и книгата придобива огромна популярност. Три години по-късно Цанкар издава нов преработен том на „Еротика“, но оттогава се отказва от поезията и пише само проза и драматургия.
Проф. д-р Людмил Димитров превежда за първи път на български език поезията на Иван Цанкар, като в изданието са включени двете стихосбирки и още някои непубликувани негови стихотворения. Ето как той определя мястото на Цанкар като поет: В контекста на модернизма стихосбирката и до днес се възприема като култова, предизвикателна, явление, осъществило сериозен пробив в строго консервативното мислене на едно общество, възпитано в пуритански, патриархален дух и насилствено наложена ограниченост в изявата на чувствата. Още със самото заглавие тя въвежда рецептивно очакване и напрежение за различна, необичайна, отхвърляна и осъждана дотогава естетика, стилизираща възбудата, сладострастието и открития емоционален любовен диалог.
Премиерата на „Еротика е днес от 18.00 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ в рамките на Втория международен филологически форум




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!