Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последната си визита в Берлин като държавен глава Обама категорично подкрепи Меркел

Барак Обама-Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако бях германец и можех да гласувам тук, щях да подкрепя Ангела Меркел. Но не знам дали това щеше да й помогне или да й навреди. С тези думи американският президент Барак Обама се сбогува с германския канцлер Ангела Меркел по време на последната си визита в Берлин като държавен глава.

На въпрос какво очаква от политиката на своя наследник Тръмп спрямо Русия, Обама посочи, че по тази тема двамата имат все още големи различия.

Надявам се, че Тръмп ясно ще посочва на руснаците кога се отклоняват от ценностите, но които държим, каза президентът. Той същевременно заяви, че е сигурен, че руският президент Путин и в бъдеще ще продължи да спазва договореното с НАТО.

Обама заяви също, че изцяло подкрепя политиката на Германия и Франция в преговорите за възстановяване на мира в Украйна и че санкциите срещу Русия ще отпаднат напълно, едва когато споразуменията от Минск започнат да се спазват. Меркел благодари за 8 години в сътрудничество с Обама.

Те обаче имаха и своите тежки часове, когато доверието ни бе подлагано на изпитание, посочи Меркел, имайки предвид аферата с подслушването на личния й телефон от американското разузнаване.

По отношение на споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ, Меркел посочи, че винаги е била за осъществяването му. Но по думите й глобализацията трябва да се случва по-човешки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32