Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой корали са измрели в Големия бариерен риф

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две трети от коралите в Големия бариерен риф край Австралия са измрели заради по-топлите води на океана през последните девет месеца, предаде Ройтерс. Учените са изследвали рифа през март и април тази година и отново през октомври и ноември и са установили, че 67% от коралите в по-плитки води са измрели. 
Директорът на австралийския център за изучаване на коралите Тери Хюс подчерта, че това е най-масовият случай досега.
Това е най-екстремния феномен досега, въпреки че сме регистрирали общо три случая при покачване на глобалното затопляне с един градус. Ако световните температури се повишат с два градуса, каквато е международната цел, Големият бариерен риф ще е изправен пред сериозно предизвикателство."
Измирането на коралите представлява т.нар. избелване. Топлата вода принуждава коралите да изхвърлят обитаващите ги водорасли, да се калцират и да побелеят. Според Хюс по-леко засегнати са коралите в централната и южна част на рифа, но възстановяването в северните му области ще е много трудно.
Това е много бавен процес. Смятаме, че ще отнеме от десет до петнайсет години да се появят нови корали в тези участъци на рифа.
Големият бариерен риф е с площ 348 хиляди квадратни километра. ЮНЕСКО не го постави в списъка си със застрашени обекти през май, но помоли австралийското правителство за редовни доклади по състоянието му. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32