Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцко издание създаде напрежение с твърдения, че Турция тайно подготвя да изпрати към Гърция много мигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото издание "Прото тема" създаде напрежение с твърденията си, че Турция тайно се подговя да пусне към Гърция голям брой мигранти, които вече били на турския бряг. Изданието се позовава на анонимни източници от тайните служби и министерството на отбраната. Засега в Гърция няма официална реакция по тези твърдения, дори и от опозицията.

Страхът, че поне 3 милиона бежанци ще залеят страната и оттам Европа, не е лишен от логика след официалната заплаха от страна на турския президент Ердоган. Но той не притиска Атина, а Брюксел. Ако властта в Анкара реши да прекрати споразумението с Европейския съюз, на ден ще пристигат поне по хиляда души само на остров Хиос, каза гръцкият министър по миграцията Янис Музалас.

Затова не е необходимо да се купуват нови лодки и оборудване, както твърди вестник "Прото тема", нито да се показва сила на турски бряг, за да се информират гръцките тайни служби. Всеки рибар на егейските острови знае,че трафикантите не се снабдяват с последна дума на техниката, за да превозват бежанците, а и никой не се съмнява, че лодките, които пристигат до островите, не напускат турския бряг тайно, а с мълчаливото съгласие на властите. Просто в открито море няма как да се скриеш.

За жителите на гръцките острови, за които мигрантите и бежанците са част от ежедневието им, проблемите са няколко – да се охраняват лагерите, да се изтеглят от островите лицата, които не спазват закона и да се направи разделение между бежанци и икономически мигранти. А споразумението между Европейския съюз и Турция е единственото спасение, единственият начин за контрол върху бежанската вълна. Това е официалната позиция на Атина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32