Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на Иван Пейчев

БНР Новини
Вчера в София беше премиерата на двата представителни тома с поезията на Иван Пейчев и с критика за неговото творчество „Лирика“ и „Психография и критика“ в присъствието на дъщерята и сина на поета, за когото говориха проф. Добрин Добрев, проф. Михаил Неделчев и Антонин Горчев. Днес и утре в Шумен ще се състоят тържествата, посветени на юбилея и ще се открие паметна плоча на Пейчев. За всичко това стои Община Шумен, както и един сериозен екип, сред който можем да посочим като отговорен редактор проф. Добрин Добрев. В студията под заглавие „О, капитане мой, изхвърлен в кръчмата-пристанище“ от Добрин Добрев и Илина Начева се казва: „Зад маската на Принца на поезията, ритуален повелител на духа и красотата и същевременно обладател на смущаващата сила на езика във всичките му нюанси и добри, и лоши, се крие една разкъсвана от съмнения и разпъната между полюсите на чувствения живот на човека душа.“
Иван ПейчевВ наистина знаменитото стихотворение на Иван Пейчев „О, как съм уморен...“, което помним и от филма „Адаптация“ той пише:

... Самотните ми
тъжни пътешествия
сломиха моя кораб,
те сломиха неутолимата ми
жажда
към света,
наричан
пътешествие...


Поетът, който още приживе стана легенда, днес продължава да вълнува, поезията му не е загубила нищо във времето. Както става при големите поети.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!