Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Само осем спасителни служби са останали в страната, информира "Дума". Вестникът припомня, че вътрешният министър  Румяна Бъчварова закри 23 звена на дирекция "Спасителна дейност" през 2015 г. Една от ликвидираните служби е в Шумен, това е една от причините за липса на специализирани екипи в първите минути на трагедията в Хитрино, подчертават от Синдикалната федерация на МВР.

Репортер на "Труд" влезе в склада за боеприпаси на групировката "Ал Нусра" в Алепо, информира на първа страница вестникът. Преди дни ливанска телевизия излъчи репортаж, в който се казваше, че ислямистите в Сирия използват оръжие, произведено в България. Проверката на изданието потвърждава информацията и конкретизира, че оръжията и боеприпасите са от частната оръжейна фирма "Аркус". От фирмата, която е със седалище в Лясковец, заявяват за "Труд": "Имаме пълен лиценз за търговия с оръжия". "Аркус" е наследник на някогашен държавен завод, изцяло приватизиран през 1999 г.

Дрога за пет милиона лева по пътя на бежанците засякоха граничари с камери на браздата, съобщава "Телеграф". Турци са хвърлили през оградата три раници с хероин, използвали мигранти за транспортирането дрогата до Германия или Франция, поясняват криминалисти. Те са на мнение, че този канал не се ползва за пръв път.

Трима министри в оставка раздадоха ударно 2 милиона лева на медии, пише вестник "Сега". Десислава Танева, Ивелина Василева и Божидар Лукарски са сключили серия от договори за купуване на рекламно време с пари по европейски програми и са раздали за месец парите на електронни медии, което по закон не изисква обществена поръчка. Споразуменията са сключени непосредствено преди изборите за президент и в дните след тях, когато оставката на правителството вече беше обявена, пояснява вестник "Сега".

"Земя" допълва: "Кабинетът в оставка не спира да харчи". Министърът на отбраната Николай Ненчев задвижи сделки за 2 милиарда и 700 милиона лева в последните дни на мандата. Вестникът цитира сайта "Медиапул", че парите са за купуване на нов тип изтребители и бронирани машини.

Тричленен състав на Върховния административен съд спря предварителното изпълнение на обявен от Народното събрание търг за фирма-търговец на самолетни билети, пише "Капитал дейли". Предстои втора инстанция пред петчленен състав на ВАС.

БСП напуска прочутата си сграда на софийската улица "Позитано" в полза на реститути след съдебно решение, съобщава "24 часа". Социалистите запазват само централното фоайе и киносалона.

2 500 пенсионери от чужбина се заселиха у нас, това е водещото заглавие на "Монитор". Има и българи, пенсионирани в чужбина, които се връщат тук. Български шофьор на ТИР в Испания получава 75 евро на месец към пенсията си, ако е работил там 5 години. "Монитор" пише и как редовно българи пълнят резервоара на колите си в Македония, защото там нафтата е по-евтина с 50 стотинки на литър.

Хиляди българи няма да успеят да се възползват от планираната си за Коледа или Нова година ваканция в Турция, пише "Стандарт". Кризата в южната ни съседка и в Египет е докарала до фалит фирмата "Алфатур". Клиентите й обаче ще получат обратно внесените от тях пари от застрахователя на туроператора, уверяват собствениците на агенцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32