Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Много данни за корумпирани политици - нула разследвания", е водещото заглавие на вестник "Сега". Това е констатация на доклад след ревизия на прокуратурата, извършена от европейски специалисти. Независимият одит препоръчва разнищване на скандалите, в които е замесен Бойко Борисов, пише още вестникът. В интервю за "Сега", бившият министър на правосъдието Христо Иванов казва "Мнозинството оттегли доверието си от мен като министър заради настояването ми да се разследва "Яневагейт". "Капитал дейли" също акцентира на независимия анализ на европейската комисия със заглавието "Нужни са контрол и отчетност върху главния прокурор". 
Парламентът реши вчера всички сгради в експлоатация да подлежат на задължително сертифициране за енергийна ефективност, информира вестник "Земя". За новите сгради срокът е от 3 до 6 години, а за по-старите този документ е задължителен при преустройство, реконструкця, основно обновяване или основен ремонт на над 25 на сто от площта на външните ограждащи конструкции и елементи. "Дума" допълва, че сертификатът засяга сградите с повече от 250 квадратни метра разгърната застроена площ. 
Депутатите решават дали да има винетки за три месеца, информира "Труд". Днес е предвидено да се гласува, на първо четене, важен законопроект, който отлежава осем месеца. Предложените промени в Закона за движение по пътищата предвиждат още срокът на валидност на винетния стикер да е от дата до дата за една година, а не от 1 януари до 31 декември, както е сега. 
Парламентарната Комисия по правни въпроси прие промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които да наложат лимит на таксата "юристконсулт", налагана на длъжниците на "Топлофикация" София. За това пише "Стандарт". 
"Нелегалните през границата намаляха", заявява директорът на "Гранична полиция", главен комисар Светлан Кичиков, пред "24 часа". Той уверява, че до края на годината ще е готова оградата по сухоземната ни граница и тази, която минава по реките Резовска и Делийска. Днес граничните полицаи имат професионален празник, пояснява вестникът.
Според бившия директор на националната разузнавателна служба Кирчо Киров, България е сред държавите, в които се подготвят атентати, според информация от компютри на терористи в иракския град Мосул. 
"Европа даде висока оценка на българските ръководители на полети", казва, в интервю за "Стандарт", генералният директор на държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" Георги Пеев. 
20 хиляди ТИР-а са без зимни гуми, информира "Монитор". Най-проблемни са камионите, които извършват вътрешни превози. Въпреки стряскащата цифра, много малко са глобените фирми-превозвачи или шофьори, казват от бранша.
Пет тайни жеста от треньор към футболисти по време на футболен мач са били използвани, за да се уговори точен резултат в хода на срещата, съобщава "Телеграф". Това е станало ясно след арестуване на двама братя на национални състезатели по футбол, участвали в схема за черно тото. 
Очаква ни Коледа без валежи, а на 26 декември дори ще е топло, прогнозират синоптици, цитирани от "24 часа". 
По повод предстоящите празници, диетолози съветват, на страниците на "Монитор", да не се откъсваме напълно от ритъма на живот, с който сме свикнали, и да ограничаваме количеството приета храна и алкохол.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32