Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Новият президент разпуска парламента на 2 февруари, изборите ще са на 2 април, пише 24 часа. Радев първо обявява екипа си, после праща половината за министри в служебния кабинет, според вестника, който се позовава на близки до екипа на следващия държавен глава. Той е поръчал да се изготви и списък за областни управители.

"Рекордно дъно в износа на ток" е водещото заглавие на Капитал дейли. През 2016 г. износът на електроенергия от страната ни е бил най-малък за последните 16 години, но, макар и плахо, е започвал да се възстановява в последните месеци, пише още вестникът. Темата продължава Монитор с пояснението, че евтиният газ е свил износа на ток с повече от една трета.

Статистиката отчита спад в селското стопанство за 2016 г., пише Земя.

Двойно повече са се увеличили пенсионираните полицаи и военни през 2016 година заради новите правила, е друга тема от  Монитор.

И тази година ще има много желаещи да напуснат системата, прогнозират консултанти. При гражданските специалности обаче пенсионерите са с 2500 по-малко също заради новите правила, които изискват повече стаж и възраст.

Бившият министър на икономиката Николай Василев призовава в Труд да оставим пенсионните фондове да работят за спестяванията ни и да не ги нападаме, защото, ако всеки сам реши да трупа спестявания за старини, е равносилно на това да си прави сам хирургическа операция. Според него натрупаните пари в пенсионните фондове не са малко.

ГЕРБ срина и Природо-математическата гимназия, пише Дума. Новият училищен закон отнема националния статут на елитната гимназия в София, учители, ученици и родители са готови на протест.

Изпитът по чужд език става вход за специалността "българска филология" в Софийския университет, информира на първа страница вестник Сега.

Друго заглавие от Сега, по повод прокурорските обвинения срещу няколко бивши и сегашни министри, коментира "Всяко министерско обвинение върви с обезщетение; прокуратурата обича да показва мускули с дела, които са обречени".

Пострадалата при нападението в турския клуб "Рейна" българска гражданка Нурай Алиосман е споделила, пред 24 часа, че ще остане в болница още седмица.

"Птичият грип ме тревожи повече от грипния щам "Хонконг", поразяващ хора, казва, в интервю за Телеграф, главният здравен инспектор, д-р Ангел Кънчев. Засега няма заразени хора, но рискът е голям за тези, които са в непосредствен контакт със заболелите птици.

Спорът между БНР и "Музикаутор" е повод да поговорим за стъкления покрив над българските артисти, пише в Труд журналистът Емил Спахийски. Ако "Музикаутор" защитава българските автори, нека за се бори за това, призовава Спахийски. Мая Нешкова и Данчо Караджов подариха песните си на радиото, пише Стандарт. Вестникът цитира изпълнителния директор на "Музикаутор" Иван Димитров, който се заканва "Ще докажем спекулации документално". Цитиран е и представител на Министерството на културата, който заявява, че ведомството няма да утвърди новата тарифа за авторските права, докато двете страни не постигнат споразумение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32