Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС потвърди окончателно колективен иск на КЗП срещу търговска верига за хранителни стоки

Върховен касационен съд
Снимка: vks.bg

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП) срещу търговска верига за хранителни стоки. Веригата заблуждавала клиентите си, като поставяла две различни цени за един и същ продукт. Освен това имало една цена на рафта, а на касата – друга. Името на веригата не се споменава. 

До завеждането на колективния иск се е стигнало поради нарушаване на влязла в сила заповед на Комисията за забрана прилагането на цитираните нелоялни практики от търговеца. Проверка на контролния орган в няколко обекта на въпросната верига е установила, че потребителите може да заплатят с до 4 лева над обявената върху опаковката цена при покупка на предварителни разфасовки на млечни продукти.

Нарушението е констатирано за около десет вида от изложените на щанда продукти, от които към момента на проверките са били налични близо общо 200 разфасовки. В някои случаи дори е установено, че върху опаковките на предварителни разфасовки от един вид продукт е поставена различна цена за килограм. Друго регистрирано нарушение при този търговец е обявяването на по-ниски цени на щанда от маркираните на касата. От комисията за защита на потребителите съветват клиентите да сравняват цената върху опаковката на продуктите с тази на щанда. Да следят маркирането на продуктите на касата.

При две различни цени за една и съща стока или маркирането на по-висока от обявената да поискат разяснения. Ако се съмняват за заблуда, да се откажат от покупката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32