Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Матис: Конфронтацията с Русия е неизбежна

знамена
Снимка: www.aif-nn.ru
Генерал Джеймс Матис, който беше номиниран за министър на отбраната на САЩ, заяви пред комисия на Сената, че Русия представлява една от най-големите заплахи за световния ред и конфронтацията с нея е неизбежна:

Точно сега най-важното е да осъзнаем реално с какво трябва да се справим - с господин Путин, да осъзнаем, че той се опитва да разруши Северноатлантическия алианс, и да предприемем дипломатически, икономически и военни стъпки, да работим с нашите съюзници, за да се защитим.


Пред изпитващата го комисия от Сената, Матис почерта, че Алиансът остава от жизнено значение за американските интереси. Той постави руската политика, наред с действията на Китай в Южнокитайско море и терористичните нападения като основна заплаха за глобалния ред:

Аз съм изцяло за диалог, но трябва да отчетем реалните намерения на Русия. Сферите, в които можем да си сътрудничим, намаляват, а сферите, в които ще трябва да й се противопоставим, се увеличават.


Междувременно Сенатът подкрепи с огромно мнозинство изключение от закона за граждански контрол над армията, който би попречил на Матис да оглави Пентагона, тъй като не са изминали седем години, откакто е прекратил активната си военна служба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32