Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер от 19.30 в Зала "България"

Радиооркестърът започва годината с премиери, две при това

Увертюрата "Али Баба" на Румен Бояджиев-син открива вечерта

Румен Бояджиев - син
Снимка: личен архив
В петъчната вечер Симфоничният оркестър на БНР излиза на сцената на зала "България" за първия си концерт през новата година. Това се случва в наситения с какви ли не суеверия петък 13-ти и това е въпрос на традиции - концертите на оркестъра се случват точно в петия ден от седмицата. А днешният петък е специален и по други причини, няколко при това. Днес диригентът на състава, Росен Гергов, има рожден ден! И ще дирижира програма с две премиери, едната от които българска, и за финал - най-изпълняваната творба на 2016 - Петата симфония на Лудвиг ван Бетовен.

Солистка ще е великолепната маримбистка Василена Серафимова, в нейно изпълнения ще прозвучи "Frozen in Time" на Авнер Дорман (тя преди ден беше част и от образователната програма на радиооркестъра и буквално омагьоса децата от 19-та детска градина с истории и демонстрации на маримба).

Началото на концерта обаче е за произведение на Румен Бояджиев-син. Неговата увертюра "Али Баба" в "визитната картичка на цялата творба с това име, чиято премиера предстои", както каза композиторът в сутрешното ни "Радиокафе". С приказни теми продължава да борави Румен след "Малката кибритопродавачка", която с успех се играе в Музикалния театър, сега добавя и източен колорит с "Али Баба", следва още една музикално-сценична творба  по Андерсен. Какво разказа той за щастливите мигове на един млад композитор, за мечтите, за високите критерии и надежди - чуйте тук!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!