Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонти на училища във Варна - през лятото

В края на лятото започват ремонтите по проектите за модернизация на образователната инфраструктура във Варна. Това каза за РВ Лилия Христова, директор на дирекция Образование в община Варна.

Причината - над 19 млн. лв. по два проекта за модернизация на образователната инфраструктура ще получи община Варна по оперативна програми „Региони в растеж”. Срокът на проектите е 30 месеца и обхваща девет варненски училища и три детски градини.

По първия проект ще бъдат обновени две общински професионални гимназии. Това са професионалната гимназия по икономика „Иван Богоров”  и гимназията по горско стопанство „Николай Хайтов”.  Там средствата, които са предвидени са почти 2 млн. и 800 хил.лв.

По втория проект ще бъдат обновени  още седем училища и три детски градини. За тях общо ще бъдат изхарчени 16 млн. и 309 хил.лв.

Парите са за реконструкция на сгради, боядисване и ремонти на стаи, коридори и санитарни възли, както и за обновяване на физкултурните салони и дворовете на учебните заведения. В част от сградите ще бъдат изградени рампи и асансьори, ще има и обособени кътове за отдих.

Имаме 5. училища с готови проекти - 1-во ОУ, училищата „Найден Геров”, „Димчо Дебелянов”, „Пейо Яворов”, „Константин Арабаджиев” . Там са извървени процедурите до край. В момента върви подготовка на тържната документация за обявяване на обществените поръчки за изпълнение на първите пет училища, които имат готови проекти и подготовка на документацията за обявяване на конкурс по инженеринговите дейности на другите пет образователни институции. Това са училищата „Стефан Караджа” и „Никола Вапцаров”, както и ЦДГ „Светулка”,  ЦДГ „1-ви юни” и филиалът на детска градина „Ян Бибиян”.

Във времето как ще бъде процедирано?

При най-добро стечение на обстоятелствата процедурите би трябвало да приключат в края на месец май. Ако има много обжалвания се надяваме до края на юли-август да бъдат приключени в най-дълъг срок във връзка с тези, които имат готови проекти.

Аз го виждам от средата на лятото да започне същинската дейност.Обществената поръчка ще бъде обявена за пет позиции за училищата с готовите проекти и всяка позиция ще има отделен изпълнител, така че има възможност да се работи едновременно. Тук искам да подчертая, че е свързано с организацията на учебния процес. В момента правим план за начина, по който да се работят строително – монтажните работи без да се нарушава учебната дейност, тъй като тя е регламентирана по закон и трябва да започне на 15 септември.

Голямо предизвикателство е да организираме процеса така че да можем да съвместим 2 в 1. 

Останалите пет училища, които нямат готови проекти?

Там процедурата е малко по-дълга.търси се изпълнител на инженеринг, след което ще чакаме да бъдат направени проектите, ще се остойностят и тогава ще започнат строително – монтажните работи. Процедурата е ясно разписана.Те може би ще бъдат започнати на малко по късен етап, вероятно следващото лято.

Защо двете професионални гимназии са обособени в отделен проект?

Защото ОП Региони в растеж е така разписана. Има отделна ос „професионални гимназии” и двете училища попадат в тази категория.

А, училищата, които не са обновяване скоро?

Ние имаме приоритетна програма и ако забележете капиталовата програма на община Варна и заложените средства за ремонти, ние действаме много методично в тази посока. Училище „Черноризец Храбър” разширението му вече е факт. Тази година ще направим оградата и дворното пространство. Там ще има и спортна площадка. Догодина ще видите едно изцяло обновено училище извън ОП Региони в растеж. Същото се получи и с училището в кв. Виница. Там  за три години почти приключихме с всичко, което е нужно като строително – монтажни работи.

Започваме ремонт на тоалетните на училищата „Васил Друмев” и „Иван Рилски”, тъй като това са две стари училища и оттам нататък ще вървим – в зависимост от средствата, да ги дообновяваме. Затова ще се стремим съвместно с проектите по ОП Региони в растеж да подпомагаме другите училища, които са извън зоните за въздействие на проектите.

При училищата, които делят една сграда във Варна как ще се процедира?

Така, както се процедира в момента с училищата „Иван Богоров” и „Антон Страшимиров”. Ако определено училище попадне в проект, той засяга цялата сграда и на практика ще се ползва и от двете училища.

Общо над 19 млн. лв с или без ДДС?

С ДДС. Общо 20 млн. лв. ще влязат в образователната инфраструктура на общинските училища. Отделно от това има още две училища, които също са по ОП Региони в растеж по друго направление. Едното е НУИ „Добри Христов”, което е към Министерство на културата и Спортното училище, което под шапката на Министерство на младежта и спорта. Освен това има още осем професионални гимназии, които ще влязат в ОП Региони в растеж, но там процесът ще се ръководи от Министерство на образованието и науката...

Тази година ли?

Да, всеки момент се очаква да се подпишат договорите на Североизточния район за държавните професионални гимназии между МОН и МРРБ.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Над 19 млн. лв. за девет училища и три детски градини във Варна

Малко над 19 млн.лв. по два проекта за модернизация на образователната инфраструктура ще получи община Варна. Парите са по оперативна програми „Региони в растеж”, каза за РВ директорът на общинската дирекция Образование и ръководител на основния проект..

обновено на 01.02.17 в 16:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае,..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като..

публикувано на 06.08.24 в 09:30