Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франк-Валтер Щайнмайер беше избран за президент на Германия

| обновено на 12.02.17 в 20:15
Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Германия има нов президент. Досегашният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер беше избран с голямо мнозинство от Федералното събрание в Берлин. Той е 12-ият държавен глава на федералната република и поема този пост от Йоахим Гаук.

С 931 от общо 1253 гласа Федералното събрание на Германия избра новия президент на страната. Франк-Валтер Щайнмайер получи подкрепа от двете най-големи партии в страната – ХДС и ГСДП – и взе още на първи тур много над необходимите му 631 гласа. Веднага след като резултатът стана ясен, Щайнмайер благодари на онези, които гласуваха за него и обеща да е президент на единството.

Обещавам и на онези, които не ме подкрепиха, че ще работя за това да спечеля доверието им – с еднакъв респект към всички партии, правителство и опозиция, заяви той от трибуната на Бундестага.

Германия е страна, която показа, че след тежки времена идват и по-добрите. След войната идва мир. След разделението – помиряване. След лудостта на политически идеологии – политическият разум. Ние постигнахме заедно много, дори и когато това не бе лесно. Затова ще успеем заедно и този път. Нека бъдем смели, каза още Щайнмайер.

Новоизбраният президент е отворен за разговори с американския си колега президент Доналд Тръмп:

Разбира се, човек трябва да приема възможностите за разговори, когато те му се представят. Ето защо ние трябва да видим как ще разговаряме и работим с американския президент, каза Щайнмайер пред германската телевизия  ARD.

По време на предизборната кампания в САЩ, Щайнмайер, който по онова време бе германски външен министър, нарече Тръмп "проповедник на омразата", припомнят агенции.

Междувременно стана известно, че рейтингът на германската Социалдемократическа партия е нараснал до най-високо равнище от 10 години. Това показва социологическо проучване, поръчано от в. "Билд ам зонтаг". Според допитването евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" е изгубила 1 пункт в сравнение с предходната седмица и сега събира 10 процента от гласовете. За "Зелените" са готови да дадат гласа си 7 на сто – с 1 пункт по-малко от миналата седмица, за "Левите" – 8 на сто, а за партията на Свободните демократи – 6 процента.

Ако канцлерът се избираше с пряко гласуване, кандидатът на социалдемократите Мартин Шулц би получил 46 процента от гласовете, а Ангела Меркел – едва около 40 на сто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Щайнмайер изрази съмнения в правилния подход на Запада в сирийския конфликт

Досегашният външен министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази съмнения в правилния подход на Запада в сирийския конфликт.  В интервю за Süddeutsche Zeitung той посочва, че историята на тази война е хроника на пропуснатите възможности и..

публикувано на 27.01.17 в 18:07

Щайнмайер за последен път участва в заседание на германското правителство като външен министър

Франк-Валтер Щайнмайер участва за последен път в правителствено заседание като външен министър, след като управляващата коалиция издигна кандидатурата му за президент на Германия. Изборите ще са на 12 февруари.     Постът външен министър вероятно ще заеме..

публикувано на 25.01.17 в 17:47
Франк-Валтер Щайнмайер

Щайнмайер: Трансатлантическите връзки са фундаментът на Запада

Администрацията на Доналд Тръмп най-вероятно ще заяви намеренията си спрямо НАТО и Европа, след като успее да обедини американците зад новия им президент. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер , цитиран от Ройтерс...

публикувано на 23.01.17 в 17:40

Щайнмайер се надява да бъдат съхранени интеграционните процеси в ЕС

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер се надява да бъдат съхранени интеграционните процеси в ЕС, както и отношенията със САЩ на сегашното равнище. Той заявява това в интервю за вестник "Саарбрюкер цайтунг", цитирано от ТАСС...

публикувано на 27.12.16 в 18:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32