Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С военноисторическа възстановка Девня отбелязва 3 март

С военноисторическа възстановка Девня ще отбележи националния празник на България 3 март. Зрелищният спектакъл, който ще се състои на площада в квартал „Девня 1“, ще бъде реализиран от актьори на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб "46-и пехотен Добрички полк". Те ще пресъздадат по автентичен начин посрещането на руските войски в село Девне, днес квартал „Девня 1“, което преди 139 години е било едно от най-големите селища в състава на Провадийската околия. Историческата картина, която ще бъде реконструирана, обещава да е не само автентична и зрелищна, но и максимално достоверна, така че публиката на площада да преживее едно своеобразно пътуване във времето и пространството. Военноисторическата възстановка в Девня ще започне в 10:30 часа. След нея празничната програма продължава с изпълнения на самодейни състави при девненските читалища. Очаква се на събитието да присъства генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, когото кметът Свилен Шитов покани лично по време на българо-руския бизнес форум, който се проведе в морската столица преди десетина дни.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас, има загинал

Един човек загина при тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас в района на гр. Николаево.  Инцидентът стана днес по обяд.  Вероятната причина е навлизане в насрещното движение на лек автомобил, който се врязва в предницата на ТИР с румънска регистрация, предаде БГНЕС. При удара водачът на..

публикувано на 03.08.24 в 13:16

Хиляди се събират за гайдарското надсвирване в Гела

Двадесет и първото гайдарско надсвирване в Гела вече започна. Илинденските поляни в близост до родопското село Гела отново ще бъдат домакин на голямото надсвирване с гайди, предаде репортер на БГНЕС. Хиляди посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна са тук, за да се насладят на..

публикувано на 03.08.24 в 11:36

Буря в Словения отнесе покриви, изкорени дървета и далекопроводи

Опустошителна буря премина през Словения през последните 48 часа. Най-засегната е североизточната част на страната. На отделни места силният вятър отнесе покривите на къщите, изкорени дървета, а в някои населени места има и наводнени жилища. В определени места имаше и прекъсване на електричеството..

публикувано на 03.08.24 в 11:26

Планински спасители помогнаха на пострадала туристка от Гърция в Пирин

Планински спасители са оказали помощ на туристка от Гърция в Пирин планина, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба. Случаят е от вчера на обяд.  Жената е била на разходка в района на водопад „Свети Никола“ над Добринище. След подаването на сигнала към нея моментално е изпратен на помощ отряд планински спасители от Банско ...

публикувано на 03.08.24 в 09:50
УМБАЛ Бургас

С опасност за живота е 9-годишното дете, пострадало на плажа в Созопол

Лекарите продължават да се борят за живота на 9-годишното дете , което пострада на плажа в Созопол. Инцидентът е станал след 20:00 ч. в петък , докато машината е почиствала пясъка. 9-годишното дете е било засмукано от устройство, прикачено на трактор. Устройството е пречиствало пясъка. Детето е настанено в реанимацията на УМБАЛ-Бургас...

публикувано на 03.08.24 в 09:43

Гръцки фирми платиха 1,15 млн. евро глоби за нарушения по плажовете

Това лято концесиите на плажовете за бизнеса достигнаха рекордните 1650, което е много повече от първоначалната прогноза на гръцкото министерство на финансите за 1200. В други 150 случая не е имало концесии, защото не е имало достатъчно интерес или защото избраният концесионер се е отказал от..

публикувано на 03.08.24 в 09:38
Сградата на езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич .

Свободните места за четвърто класиране в гимназиите в област Добрич са 305

Регионалното управление на образованието в Добрич обяви 305 свободни места за четвърто класиране в гимназиите в областта. В четвърти етап на класиране участват ученици, които не са приети, не са се записали или не са кандидатствали до момента. Най-много свободни места за четвърто класиране има в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина..

публикувано на 03.08.24 в 08:44