Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на Германия и Турция се обявиха за възстановяване на двустранните отношения

| обновено на 08.03.17 в 18:26
Снимка: БТА

Приятелските отношения с Турция продължават да са основна цел за Германия. Това заяви германският външен министър Зигмар Габриел днес след среща със своя турски голека Мевлют Чавушоглу.  Отношенията между двете страни се обтегнаха, след като два германски града отказаха да приемат турски митинги на своя територия.

Германският първи дипломат Зигмар Габриел се обяви за възстановяване на двустранните отношения, но посочи, че има граници, които не бива да бъдат прекрачвани като сравненията с нацистка Германия. Всеки трябва да се придържа към едни правила за благоприличие, които са характерни за нас, настоя Габриел. Ние трябва да кажем, че политическите разногласия в Турция бяха принесени в Германия, допълни той. Все пак има граници, които не бива да бъдат пресичани и трябва да разрешим тези различия, смята министърът.
Смятам, че каквито и различия и спорове да имаме, няма алтернатива на преговорите, защото само по този начин е възможно да се върнем, стъпка по стъпка, към нормални и приятелски отношения между Германия и Турция, посочи Габриел.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази загрижеността на Анкара от отменените митинги за референдума в Турция и разкритикува антиислямските настроения в Германия.
Първо трябва да решим дали ще продължим по пътя си като приятели или ще се разделим. Ние искаме да останем приятели, но Германия трябва да реши какво иска и да предприеме съответните стъпки.
Двамата министри се договориха да се срещнат отново възможно най-скоро.

Чавушоглу каза също, че Турция се притеснява за своите граждани в чужбина и това засяга всички страни
. Министърът също така заяви, че планираното му за днес участие в мероприятие в германския град Хамбург е било преместено от местна зала в резиденцията на турския консул под натиск от местните власти. Това не съответства на правата на човека и основните ценности на ЕС, категоричен беше той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32