Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска ще пее във Военен реквием от Бритън в Деня на Европа

| обновено на 06.05.17 в 12:40
Снимка: личен архив

Александрина Пендачанска е един от най-ценените български оперни артисти по света. Ролите в репертоара й са вече близо 70, все повече са и престижните сцени, на които е канена.


Сега оперната прима е в България за участие в изпълнението на мащабната творба на Бенджамин Бритън - Военен реквием. На 9 май, Деня на Европа, от 19.30 часа в столичната зала "България" заедно с нея солисти ще бъдат тенорът Магнус Уокър и баритонът Карстен Мевес, а творчески сили ще обединят Симфоничният оркестър, Смесеният и Детският хор на БНР, Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов". Диригент ще бъде Росен Гергов.

Този Военен реквием, който всъщност би могъл да бъде наречен антивоенен, е едно дълбоко по същността си пацифистично произведение, едно произведение, което говори копнее за мир - убедена е певицата. В английския текст на Уилфред Оуен се казва: "Всичко, което поетът може да направи, е да предупреждава!". И аз смятам, че всички ние, артистите и хора на изкуството, имаме мисия, но ние толкова можем - само да предупреждаваме. За да има смисъл всико, което правим, ние трябва да търсим обединение, да търсим еднаквостите между нас. Независимо от националности, полове и различия, всички ние сме просто хора - това е вопълът на поета и вопълът на Бенджамин Бритън с този Реквием.

Чуйте в звуковия файл интервюто на Ирена Гъделева с оперната прима Александрина Пендачанска за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!