Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Илиев, режисьор: Искам децата да се докоснат до истинското приятелство

| обновено на 15.05.17 в 09:34

Още един прекрасен ден” – така се нарича постановката с участието на любимите герои от първия български куклен сериал „Благуните”. Те ще гостуват във Варна на 16 май – вторник, от 18 часа във Фестивалния и конгресен център. Автор и режисьор е Илиян Илиев, който има вече над  30 постановки.

Как се стигна до театралната постановка на "Благуните"?

Телевизионният сериал има 26 епизода от 26 минути. След излъчване по БНТ много хора пожелаха  да се гледа в интернет свободно и ние го пуснахме. За един  ден сериалът бе видян 10 000 пъти, което е много, защото това не е песен, например. След като гледанията станаха над 2 милиона, направихме  театрален спектакъл. Това е много сложно, защото куклите са големи и ние си ги измислихме. 

Най-голям е Чичо Боб, Бобъра, той е около 2 метра. Това е много специфична кукла. С дясната ръка актьорът  управлява главата, очите, устата, с другата – на принципа на скачените съдове, се движи едната ръка – другата се вдига. Другите кукли -  в тях също влизат актьори.

Тези кукли децата може ли да ги пипнат на „живо”, освен, че ще ги видят на сцената на 16 май във Варна?

Да. Това е представление, направено на базата на филмовия сериал, извадили сме основните персонажи и част от песните, но историята е съвсем различна. След края на спектакъла децата може да се качат на сцената и да си направим обща снимка. Там може да пипнат своите любими герои.

Какво е важно, когато се работи за деца?

Най-важното е любов. Най-важното е да имаш отношение към това, което правиш. Да го правиш така, все едно го правиш за своите деца. Аз започнах да пиша сериала, разказвайки истории на моите момичета преди няколко години. Така се обособиха основните персонажи.

Как се роди името „Благуни”?

СнимкаИсках да е един позитивен, един градивен сериал. Те са горски същества... Благуните – звучи много добре, но след това разбрах, че има такива дървета.

Защо изпратихте всички тези добри същества в гората? Няма ли ги в реалния живот?

Те от гората слязоха при нас. Исках да е по-магично, по-приказно...

Гарбър и Елша са като модели за поведение на децата. Всички харесват Чичо Боб. Когато има някакъв проблем, който другите не могат да решат, тогава идва Чичо Боб, който по много чист начин обяснява всичко.

През цялото време съм искал децата да могат да се докоснат до истинското приятелство в „Благуните”. Да могат да го почувстват, че всички там са истински приятели. Ако едно дете се докосне до истинското приятелство, то тогава ще разбере, че светът, в който живее, е прекрасен, и че Земята е едно прекрасно място за живеене.



Габриела Гаврилова разговаря с автора и режисьор на "Благуните" Илиян Илиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58