Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Данъчни погват софийските търговци, предупреждава МОНИТОР. Данъчни тръгват на проверка из софийските квартали, като основно ще бъдат проверявани търговците в кварталите "Изток" и "Лозенец. Инспекторите ще следят основно за това дали продавачите издават касови бележки за предлаганите от тях стоки и услуги. Ще отчитат и оборотите като няма да бъде пренебрегнато и спазването на осигурителното законодателство, уточняват от приходната агенция. В централните райони на столицата от началото на май до момента са проверени 287 обекта и са издадени 35 акта, а затворените обекти са над 10. От НАП допълват, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга, независимо дали това става в търговски обект или на сергия. Също така за потребителите е важно да съхранят фискалния бон, тъй като след това можем да върнем стоката или да направим рекламация.

Виж повече

Нова частна улица се появи в София, пише СЕГА. Трафикът в един от най-неуредените откъм инфраструктура столични квартали - "Манастирски ливади", се очертава да претърпи още по-големи сътресения. Част от ул. "Казбек" се оказа частен имот, който преди броени дни собственикът е заградил. Вчера жителите на квартала излязоха на протест улицата да остане отворена в тази й част, тъй като прекъсването й води до задръствания в малките пространства между блоковете, които ползват като улички. Освен това ул. "Казбек" се явява и единствената, която свързва двата края на квартала. Според тях на мястото на затворената улица ще се появи жилищна сграда. Зам.-кметът на район "Витоша" Борислав Томирков твърди, че по документи на това място никога не е имало улица и общината е безпомощна, тъй като собственикът на имота е атакувал в съда изготвения му през 1999 г. общ устройствен план, според който на мястото трябва да бъде изградена улица.

Виж повече

Освен еднодневни у нас ще бъдат въведени и „уикенд винетки“, след като хартиените стикери бъдат заменени с електронни. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков, отберязва ТРУД. Цените на електронните винетки няма да превишават стойностите на настоящите. Моделът на ценообразуване ще бъде по-гъвкав от досегашния, а годишната винетка ще може да е със срок от една година от датата на купуване. Въвеждането на електронните винетки обаче зависи от успешното стартиране на тол системата у нас, която отново е спряна заради жалби. Според Нанков, процесът по въвеждането й се саботира умишлено от заинтересовани страни, които имат материален интерес да няма такава такса.

Виж повече

Тапата на "Хемус" до края на юли, четем в СТАНДАРТ. Двата тунела на пътя София-Варна, които се ремонтират в момента, ще бъдат изцяло готови до края на юни, въпреки че първоначалният срок бе с месец по дълъг. Денонощната работа обаче е ускорила пускането, обясни регионалният министър Николай Нанков. Заради ремонт непосредствено след мост на тунела "Витиня" обаче една от тръбите на съоръжението ще остане затворена до края на юли и в разгара на лятото отново ще има тапи. Причината е закъснение при процедурата, която е трябвало да тръгне през март, но е започнала на 27 април. Двата тунела, които се ремонтират на "Хемус" са сред 15-те обявени след проверка за изключително опасни. В края на септември ще започне и ремонт на втората тръба на тунела "Ечемишка", който ще трябва да завърши до зимата.

Виж повече

"Човек живее заради тези неща, без които не се умира. Това е театърът", извежда в заглавие СЕГА, отразявайки връчването на театралните награди „Аскеер”. Драматургът Константин Илиев получи "Аскеер" за цялостно творчество, "Вълци"-те на Диана Добрева грабнаха три награди, "Еквус" на Стайко Мурджев е най-доброто представление за годината, обобщава изданието в подзаглавие. Меглена Караламбова получи отличието за водеща женска роля за Майката в "Разговори с мама", постановка на Венцислав Кулев по адаптацията на творби на Жорди Галсеран от Сантяго Овес, която се играе в Театър 199 "Валентин Стойчев" Свежен Младенов пък взе отличието за водеща мъжка роля. То му е присъдено за ролята на поп Кръстьо във "Великденско вино" от Константин Илиев, постановка на Весела Василева в Общински културен институт Театър "Възраждане".

Режисурата на нощта на "Аскеерите" бе поверена на Диана Добрева, която избра за основна тема любовта. Спектакълът, съпътстващ награждаването, беше изпълнен с фино чувство за хумор по сценарий на Ангел Еленков, прекрасна актьорска игра, допълнени от елегантната сценография на Нина Пашова и музикално оформление от Петя Диманова. Диана взе и един от "войниците" на Георги Чапкънов-Чапа за режисурата на спектакъла "Вълци" по "Трънски разкази" от Петър Делчев.

Виж повече

До 40% от хората, диагностицирани с високо кръвно налягане, всъщност изобщо нямат проблем с кръвното, показват резултатите от ново проучване, цитирано от СЕГА. Всъщност тези хора са с безобидното състояние, означено като "хипертония на бялата престилка" - тяхното кръвно налягане се покачва единствено когато са под стрес в лекарския кабинет. Веднага щом се приберат у дома, кръвното им се нормализира. Проблемът е, че на тези хора вече е поставена диагноза артериална хипертония и най-вероятно са им предписани мощни медикаменти за справяне с всъщност несъществуващ проблем. Едва сега експерти от университета в Барселона, Испания, заключават, че при около 42% от жените и 34% от мъжете се наблюдава значимо покачване на кръвното налягане единствено по време на преглед от лекар.

Виж повече

СЕГА се спира и на още едно здравно откритие – супербактерии в метрото. Ако планирате да посетите Лондон, може би е добре да се запасите с доста мокри кърпички. 9 от най-опасните супербактерии са открити в обществения транспорт на столицата на Великобритания, като той може да е хранителна среда и на още, предупреждават учени. Те са открили общо 121 бактерии и плесени в автобусите, метрото и такситата.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!