Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски политици искат бежанците от Афганистан да не бъдат експулсирани

Снимка: БТА

Германски политици настояват да се прекрати експулсирането на бежанци към Афганистан заради несигурната обстановка там. Тази вечер Бундестагът ще гласува предложение на Зелената партия депортирането на афганистанци в родината им да се отмени. Над 300 ученика участваха в сблъсъци с полицията късно вчера в Нюрнберг при опит да спрат експулсирането на техен съученик, афганистанец.

Политици от Германската Социалдемократическа партия, Зелените и Левицата, както и многобройни правозащитни групи призоваха да се преосмисли статута на Афганистан като сигурна държава след атентата в Кабул, при който загинаха близо 50 души и десетки бяха ранени. Според председателя на зелените Джем Йоздемир дори и в най-сигурния квартал на Кабул никой не може да е сигурен за живота си. Той критикува практиката да се експулсират напълно интегрирани афганистански младежи. Като пример посочи последното депортиране на 20-годишен афганистанец, който бе взет от полиция от училището си по време на урок вчера, за да бъде качен на самолет за Афганистан. Съучениците на момчето, което завършва училище в Нюрнерг, обаче се опитали да спрат експулсирането. Десетки легнали пред полицейските коли, а когато органите на реда се опитали да освободят пътя си към тях се присъединиха децата от целия техникум. Над 300 тийнейджъри атакуваха полицията, замеряйки с бутилки и призовавайки съученикът им да бъде върнат в клас. В крайна сметка 20-годишният афганистанец е бил отведен.

Тази сутрин германският канцлер Ангела Меркел обяви, че експулсирането ще продължи, като властите ще преценяват всеки един случай, както и досега. Тя посочи, че има провинции, в които няма терористична заплаха, а германските власти досега не са експулсирали семейства, жени или деца, а само млади непридружени мъже.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32