Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Вдигат лихвите по ипотеките, прогнозират банкери пред СТАНДАРТ. Тенденцията за намаляване на лихвите ще се обърне и те плавно ще тръгнат нагоре. Ако сега по ипотечните кредити те са около 3,5%, от средата на 2018 г. ще видим увеличение с 0,2-0,3%, каза Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка. И допълни, че сега е най-подходящият момент да се изтегли ипотечен кредит. Според Ягодин клиентите на банките трябва да се подготвят за по-високи лихви, особено за заеми със срок над 6 години. Той подчерта, че не очаква драстичен ръст, а съвсем плавно покачване. По думите му "има 5 млрд. лв. горещи пари, които стоят неизползвани в БНБ, и дори банките биват наказвани, че държат парите си там с негативна лихва". Докато този ресурс не се изконсумира, банките ще се конкурират за привличане на клиенти и това ще задържа лихвите.

Виж повече

НЗОК иска отмяна на безплатните лекарства за хипертония, отбелязва СЕГА. Здравната каса трябва да спре да поема 100% от цената на най-евтините лекарства за хипертония, смятат в НЗОК. "Повишаването на реимбурсацията на 100% за най-евтината група на медикаментите няма абсолютно никакъв положителен ефект. Напротив - създаде пълен хаос, в същото време увеличи разходите", коментира подуправителят на касата Димитър Петров. От 1 януари НЗОК плаща 100% от цената на най-евтините медикаменти за високо кръвно. В резултат разходите на касата за първите три месеца на годината за тази терапия са скочили със 700 000 лв., въпреки че пациентите, получаващи препарати за хипертония, са намалели с 28 000 за същия период.

Виж повече

185 училища ще стават иновативни, пише СЕГА. Просветното министерство предлага около 7% от училищата у нас да станат иновативни, което означава, че те ще въведат нови подходи в организацията, управлението и обучението си с цел подобряване успеха на своите ученици. Това става ясно от проект на просветното министерство, с който МС да одобри списък със 185 иновативни школа. Очаква се новият тип учебни заведения, които ще са с този статут през следващите 4 години, да започнат въвеждането на предложената иновация още от тази есен.

Виж повече

МВР отнема книжките на шофьорите с глоби, научаваме от СТАНДАРТ. Предложението е част от спешните мерки на МВР за по-ефективна борба с войната по пътищата. "За да стане това възможно, е нужна законова промяна", обясни главният секретар на МВР Младен Маринов. Според него е добре на всички, които не са платили глобите, да бъдат отказвани други административни услуги, докато не ги платят. Тестват се информационните връзки между системите на МВР и НАП, за да се направи справка при спирането на всеки на пътя дали дължи глоби.

В същото време обаче стана ясно, че новите 278 патрулни автомобила на КАТ, закупени като част от обществена поръчка за 27 млн. лв., не позволяват от тях да се снима с камери за превишена скорост. Ъгълът на стъклата на автомобилите Kia Cee’d и самият им химически състав били различни в сравнение с досегашните патрулки Opel Astra. Заради това снимките, направени с обективите TFR1-M, ставали разфокусирани и не можели да се използват като доказателствен материал за налагане на глоби, потвърди старши комисар Бойко Рановски.

Виж повече

Звезди помагат на деца с песен, четем в МОНИТОР. Родни звезди ще извият глас в помощ на талантливи деца, лишени от родителски грижи. Актьорите Филип Аврамов, Йоана Буковска, Мариана Йотова и музикантът Васко Кръпката са сред селекционерите, които ще изпълнят „Вечни деца“. Песента има за цел да популяризира каузата на НПО „Операция Плюшено мече“, която се стреми към развиване на талантите на деца, които нямат възможност или родителска подкрепа за това. Текстът и музиката са дело на Росен Пенчев, а аранжиментът е на Алек Нушев. Във видеото ще бъде изписана сметката, чрез която ще се събират средствата. Вече са избрани първите малчугани, които с помощта на ментори, учители и известни личности ще развият заложбите си в изкуството и спорта.

Виж повече

"Киното чете Георги Господинов" в "Одеон", научаваме също от МОНИТОР. Анимацията „Сляпата Вайша“ е част от селекцията на късометражни филми по текстове на Георги Господинов, които ще бъдат излъчени в „Одеон“ на 2 юни. Филмотечното кино ще събере любителите на кратките ленти под надслов "/В/ Киното чете Георги Господинов". Редом до произведението на визуалния артист Тео Ушев, което бе сред 5-те номинирани късометражи за наградата „Оскар“ на Американската филмова академия, ще бъдат показани „6 минути щастие“, който е дело Мария Аверина и „Омлет“ на Надежда Косева. Самите режисьори ще присъстват на четенето на 49-годишния писател, без чиято помощ героите в историите им нямаше да оживеят.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!