Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският кабинет одобри изтеглянето на Бундесвера от базата "Инджирлик" в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство реши днес да предложи на Бундестага да вземе решение за изтегляне на 280-членния военен контингент на Германия в турската военновъздушна база "Инджирлик".

Причината е отказът на Анкара да допусне германски депутати да посетят контингента заради скандалите между двете съюзнички в НАТО през пролетта, когато Берлин забрани на турски министри да агитират гастарбайтери в Германия преди конституционния референдум в Турция.

След срещата си с българския премиер Бойко Борисов днес канцлерът Ангела Меркел заяви, че въпреки всичко Германия няма да прекъсва контактите си в Турция.

Трябва да продължим преговорите с Турция. Трябва да продължим да работим за подобряване на ситуацията на мигрантите там. Трябва да говорим с Турция за причините за бежанската криза. Просто да издигнеш ограда не е достатъчно, за да се справиш с миграционния проблем. Следователно имаме огромен кръг от общи интереси с Турция и също така близки икономически връзки, така че са необходими дискусии.

От "Инджирлик" германският военен контингент ще бъде преместен в база в Йордания, за да продължи да участва в коалицията срещу "Ислямска държава" в Сирия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Германия ще търси друга база за своите военни в "Инджирлик"

Германия ще започне процеса на изтегляне от военновъздушната база "Инджирлик", обяви германският министър на външните работи Зигмар Габриел , цитиран от Ройтерс. Той добави, че иска това да се случи, без да се влошават отношенията с Турция. Габриел..

публикувано на 05.06.17 в 17:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32