Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Просветното министерство ще предложи да се въведе принцип на уседналост при приема на първолаци. Това ще стане другата седмица на среща с общините, на която ще се дискутира промяна в правилата за прием в първи клас, съобщи министър Красимир Вълчев след блиц контрол в просветната комисия, информира СЕГА. Така родителите ще трябва не просто да имат адресна регистрация в близост до училището, както е сега, а да докажат, че са на този адрес от определен период от време. Личното мнение на министъра е, че периодът на уседналост трябва да е повече от 1 година, но колко точно ще бъде, ще се изясни при дебатите.

Необходимостта от поредни промени в правилата за прием в първи клас възникна след жалба на родители от София до прокуратурата, в която се твърди, че децата им не могат да се класират в кварталното училище заради семейства с прясна адресна регистрация в района. В случая става дума за 40 деца, които са сменили адреса си в последните няколко месеца, а приемът в първи клас е от 100 деца. Министър Вълчев посочи, че фалшивите регистрации трудно могат да се проверят от образователните институции.

Виж повече

54 хил. заети ще могат да се обучават с ваучери, финансирани от еврофондовете, отбелязва още СЕГА. За разлика от предишния период обаче кандидатите този път ще трябва да платят част от курсовете от джоба си. Дофинансирането ще е 15 на сто. Останалата част ще е по новата схема на агенцията по заетостта "Ваучери за заети лица". След значително забавяне процедурата се отваря за кандидатстване другия четвъртък, обеща социалният министър Бисер Петков пред депутатите от ресорната комисия в парламента. Общият ресурс е 50 млн. лв., като целта е в края на програмата през 2019 г. поне 48 хил. да са завършили успешно курсовете. Ваучерите са на стойност от 400 до 1800 лв. в зависимост от професията и времето за обучение. Обученията трябва да са в приоритетни области на икономиката като строителство, социални и здравни работници, производство, транспорт и други.

Виж повече

Българският институт по стандартизация точи ножа на киселото ни мляко, алармира ТРУД. Очаква се на 16 юни чиновниците от въпросния институт да разрешат две промени, които ще превърнат уникалния с лечебно-диетичните си качества български продукт в йогурт. Първата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От гръцката компания настояват да отпадне изискването за материала. Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта “българско кисело мляко”. Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.

Виж повече

Моркови и мед борят катаракта и изострят зрението, съветва МОНИТОР.Ползата от моркова за зрението е всеизвестна. Той съдържа бета каротин, който впоследствие се превръщат във витамин А в черния дроб. Така организмът, който не произвежда бета каротин, си го набавя от храната. С комбинация с мед обаче, морковът е от огромна полза за зрението. Тя не само го подсилва и изостря, но и забавя развитието на дегеративни заболявания на окото. Полезната смес от моркови и мед подобрява зрението, подходяща е и за хора, които страдат от макулна дегенерация, катаракта и дори само за тези, които са с уморени очи.

Виж повече

В два района на София – „Лозенец“ и „Средец“ ще бъде въведена „Зелена зона“ за почасово паркиране. Идеята бе одобрена в сряда от транспортната комисия към Столичния общински съвет и трябва да мине през гласуване в самия СОС. След това най-вероятно ще бъде реализирана в началото на октомври, научаваме от ТРУД. Новата „Зелена зона“ в район „Средец“ трябва да обхване улиците между булевардите „Цариградско шосе“, „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Мизия“, ул.“ Хан Омуртаг“, и бул. „Михай Еминеску“.С промяната ще бъдат въведени над 1100 платени паркоместа. Предложението пък на кмета на “Лозенец“ Любомир Дреков засяга територията между булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“, „Драган Цанков“, „Джеймс Баучер“ и „Черни връх“. Там новите платени места ще са 3500. Дреков обясни, че много хора използват района за безплатен паркинг, но не живеят или работят там. Колите спират безразборно по тротоари и зелени площи.

Виж повече

3 лв. за чадър и още толкова за шезлонг. Такива ще бъдат цените на плаж "Бургас-север" това лято, отбелязва СТАНДАРТ. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова. Водим разговори със стопаните на плажовете за намаляване цените на шезлонги и чадъри там, където те са високи и могат да не привлекат туристи, каза министърът. Тя прогнозира между 7 и 10 процента ръст на туристите през лятото.

Виж повече

Сръбската драма “Дневникът на машиниста” на режисьора Милош Радович спечели наградата за най-добър филм в петото издание на международния фестивал за ново европейски кино „Златната липа” в Стара Загора, четем в СТАНДАРТ. Смешно-тъжната история е за възрастен машинист, който се опитва да предпази отгледаното от него сираче от собствените си разочарования и страхове, които е трябвало да преодолява в живота. Председателят на журито Владимир Пенев смята, че лентата е пример за нов жанр в киното и в отношението към живота – своеобразен балкански магически реализъм, който показва реални, но и иреални факти и емоции, свързани с големите драми и трагедии по абсурден и парадоксален начин – предизвикващ по-скоро надежда, отколкото тъга и ожалване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!