Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Гръцки фирми поискаха промяна на Българския държавен стандарт за уникалния български продукт кисело мляко, пише Труд. Специалисти от Алианса за интелектуална собственост предупреждават, че е недопустимо предложението опаковката да е всякаква, предназначена за контакт с храни, и на нея да пише "йогурт". Единствено в света, българското кисело мляко продължава да ферментира в опаковките по технология и затова материалът им е много важен.

"Монитор" цитира Агенцията по храните, че качеството на стоките в хранителните ни магазини не се различава съществено от качеството на храните в по-напредналите европейски държави. Все още проверката не е обобщена, но е ясно, че няма разлика в етикетите, а ако има разлика в съдържанието, то не е съществено.

Министерството на здравеопазването ще осигури средства за безплатни ваксини на възрастни и на деца през идната зима, съобщава Телеграф. Вирусолози прогнозират грипът да е близък до щама на свинския грип и затова са необходими сериозни мерки за предпазване на най-уязвимите групи от населението.

Бизнесът иска внос на кадри, съобщава Стандарт. Предприемачи спешно търсят пет хиляди шофьори и искат българско гражданство за бесарабски българи. От строителния бранш има мнение, че и строителите ще избягат, и е необходимо да се повишат доходите в сектора.

Шефът на "Лукойл" разби мита на Бойко Борисов за ликвидираната контрабанда, пише вестник Сега. По време на вчерашната среща на Вагит Алекперов с нашия премиер, гостът е направил коментар, че в българското законодателство има пропуски, които позволяват контрабандата с горива. Той е изразил надежда, че правителството ще поправи тези пропуски.

Златотърсачите се отказват от Трън, пише вестник Земя. Инвеститорите написаха открито писмо, в което заявиха това, след като станаха ясни резултатите от референдума в града. Жителите не искат да се проучва и добива в района им злато и други ценни метали.

"МВР залъгва полицаите с по-високи заплати", коментира, в заглавие, вестник Дума след вчерашната среща на синдикалисти от вътрешното ведомство с министър Валентин Радев. Полицаите искат по-високи възнаграждения и заплашват с протести, припомня опозиционното издание.

Сериозно нараства броят на хората с психоза, които са приемали преди това наркотици, предупреждава в интервю за 24 часа психиатърът професор Вихра Миланова. Тя подчертава, че има връзка между употребата на наркотици и развиването на психоза. Марихуаната, например, провокира психотични пристъпи, особено при млади хора и по-често при мъжете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32