Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Бойкова и обществото на сръчните хора

БНР Новини
Снимка: Ярослава Бикова

Яна Бойкова е от онези майстори в пловдивския квартал "Капана", които не само обичат да майсторят нещо с ръцете си, но и да събират и интересни хората около себе си. В случая – художници, фотографи, писатели и илюстратори, автори на керамика, текстил и играчки, въобще – хора с фантазия.
Яна е книжар, от онази порода на книжните хора, които обичат да държат книги в ръцете си и да им мирише на нови издания. Завършила е книгознание в София, сбъднала мечтата си и работила в голямо издателство, а преди няколко години потърсила повече свобода. Така всъщност стигна до решението да отвори работилница в Капана в Пловдив.
Първото, което Яна сама се научила да прави с двете си ръце, се оказват и дрехите за книги – онези подвързии от плат, които понякога изглеждат като картини. След това едно след друго започнали да се появяват и другите играчки.
Но по-интересно е друго – не как човек започва от книгите и стига до играчките, а как се извършва промяната в него. Как в изкуството се открива свобода и как едно ателие може да събере толкова много и различни хора заедно.
В следващите минути ще ви разкажем за това малко пловдивско общество на творци, които Яна Бойкова е събрала около себе си.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!