Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюлен: След преврата в Турция бяха "почернени" животи

Снимка: БГНЕС

Фетхуллах Гюлен, живеещият в изгнание в САЩ турски проповедник, отправи сериозни обвинения към правителството в Анкара в изявление, разпространено в навечерието на първата годишнина от неуспешния опит за преврат, предаде ДПА.

"След този трагичен случай животите на толкова много невинни хора бяха почернени", посочва Гюлен. "Те бяха незаконно уволнени от работа, арестувани, пращани в затвора и дори изтезавани - всичко това по нареждане на правителството", казва още той.

По думите му хората биват лишавани от препитанието си, докато властите провеждали лов на вещици, за да "отстранят" всеки, за когото решат, че е нелоялен към президента Реджеп Тайип Ердоган.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълтият код за жеги е в сила и в неделя, 25 август

За по-голямата част от България е обявен в сила жълт код за опасни горещини в неделя, 25 август. Синоптиците прогнозират захлаждане да започне в началото на следващата седмица. Максималните температури ще бъдат между 33 градуса и 38 градуса, в София - около 33 градуса. След обяд над Източна..

публикувано на 25.08.24 в 09:21

Отново високо напрежение в Близкия изток, Израел обяви извънредно положение след като атакува "Хизбулла"

Израелската армия извърши десетки превантивни удари в Ливан, след като разкри подготовка за "мащабни атаки" от терористичната групировка Хизбула. Военните предупредиха израелците да очакват мащабна атака с ракети и дронове. Сирените за въздушна тревога прозвучаха в северната част на страната. На свой ред Хизбула минути обяви мащабна операция...

публикувано на 25.08.24 в 08:36

Трима са вече задържаните за нападението в Солинген, сред тях е и предполагаемият извършител

Трима души са арестувани В Германия за убийството на трима души в град Солинген в западната част на страната. Вчера терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Според германската полиция е задържан „истинският заподозрян“ за нападението с нож в петък вечерта, при което бяха ранени и 8 души. Властите съобщиха,..

публикувано на 25.08.24 в 08:33
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56