Созопол празнува в деня на Света Марина

| обновено на 17.07.17 в 11:12
Созопол
Снимка: БГНЕС

Община Созопол също има празник днес – в деня на света великомъченица Марина. Транспортните фирми там осигуряват безплатно придвижване на жителите и гостите на града за празничните събития, които ще се провеждат в местността „Света Марина“. Две влакчета – синьо и зелено, ще пътуват на 30 минути по маршрут от площада до паркинга в подножието на местността „Света Марина“ и обратноот 9.00 ч. до 13.00 ч. и от 16.00 ч. до 22.00.

Празниците на Созопол, посветени на покровителката на града Света Марина веч„е започнаха още вчера с тържествен ритуал по издигане на държавното знаме и общинското знаме на амфитеатър Аполония. В присъствието на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова, жители и гости на Созопол, матроси от почетната рота към Военноморска база Бургас- пункт за базиране Атия, издигнаха флаговете под звуците на българския химн. Церемонията продължи с ритуал  пред паметната плоча в Морската градина по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на Република България.Снимка

Кулминацията на празничните събития е днес. Денят ще започне Празнична литургия, която ще бъде отслужена в 8.00 ч. на амфитеатър Аполония, а половин час по-късно стартира  традиционния плувен маратонот рибарското пристанище, а финалът ще бъде на Централния плаж.

От 10.00 ч. в местността „Света Марина” започват народните тържества, които включват водосвет в параклис Света Марина, курбан за здраве и благополучие и  фолклорен концерт с Жечка Сланинкова. Успоредно с това в залива на Созопол представители на морските клубове ще направят демонстрация -Яхт клуб , Гребен клуб и джетове. От 16.00 ч. на стадион „Арена Созопол” започват традиционните народни борби.

Празничният спектакъл, посветен на Света Марина ще започне от 20.00 ч. на амфитеатър Аполония. Той включва  спектакъла „У наше село”-ФА „Балгаран”, лазарен спектакъл и концерт на Поли Генова. Вечерта ще завърши с празнична заря.

На 18 юли от 20:00 ч. стартира традиционния конкурс за красота „Мис Созопол”-2017. От 22.00 ч. концерт ще изнесе Рафи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Висшето военноморско училище отбелязва годишнината от рождението на Вапцаров

110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров беше отбелязана с тържествена  церемония във Висшето военноморско училище във Варна, което има патронен празник. Венци и цветя бяха поднесени на паметника на поета, който е възпитаник на училището. Курсантът старшина втора степен Георги Лолов, носител на награда от национален конкурс за рецитиране..

публикувано на 07.12.19 в 17:22

Протест "Спаси семейството, защити децата" се състоя във Варна

Сдружение "Родители обединени за децата", организира поредния протест във Варна, който е част от международен протест с мотото "Спаси семейството, защити децата". Протестното шествие тръгна в 13 часа от Катедралата във Варна. Организаторите заявиха следното: "Протестно шествие е и против новия Закон за социалните услуги, влизащ в сила..

публикувано на 07.12.19 в 15:06

През декември: безплатни изследвания за повишени нива на пикочна киселина във Варна и Бургас

Хората във Варна и Бургас имат възможност за безплатни изследвания на нивата на пикочна киселина в кръвта, организирани от фондация „Медкънект“. Талон за безплатно изследване може да се изтегли от тук https://medconsult.bg/iniciativi/item/1946-informacionna-kampaniya#talon . Кампанията се провежда със съдействието на Медицински университет..

публикувано на 07.12.19 в 14:25
Проф. Христина Вучева

Проф Христина Вучева: Бюджетът е закон, а не каса

През последните години държавният бюджет се прави по формални изисквания, без в него да се влага някакво икономическо съдържание. Така бившият финансов министър професор Христина Вучева коментира парите, които ще харчи държавата през следващата година. Тя подчерта, че бюджетът е закон, а не каса, в която всеки може да бърка, когато пожелае...

публикувано на 07.12.19 в 14:05

Проф. Антония Димова: Българското здравеопазване е скъпо и неефективно

Здравното обслужване на българските граждани ще се подобри, когато стойността на медицинските услуги бъде обвързана с качеството, а не с количеството, както е в момента. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” професор Антония Димова от Медицинския университет във Варна. Първо трябва да бъде направен анализ за това какви..

публикувано на 07.12.19 в 13:34

През януари и февруари изтича валидността на над 1 милион годишни е-винетки, припомнят от АПИ

С наближаване на Коледните и Новогодишни празници, когато много шофьори тръгват на път, Агенция "Пътна инфраструктура" напомня на водачите на автомобили, че могат проверят валидността на електронната винетка на сайта www.bgtoll.bg. От бутона "Проверка на винетка", чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е..

публикувано на 07.12.19 в 09:32

С благотворителен базар събират средства за момиче от Добрич с рядко генетично заболяване

20-годишната Кристина Петрова от Добрич страда от рядко генетично заболяване пропионова ацидурия, заради което не може да приема храни с белтък. Тя е била първото дете в България с подобен здравословен проблем. За да живее нормално, Кристина трябва да приема специално мляко, в което белтъкът е разграден. Майка й Ани Петрова коментира, че семейството..

публикувано на 07.12.19 в 08:24