Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде се събира зелен хайвер или за трафика на хора

БНР Новини
Снимка: архив

Миналата седмица правителството прие Национална стратегия за борба с трафика на хора, в която акцент се поставя не само върху закрилата, помощта и подкрепата, но и върху ефективното преследване и наказание на престъпленията. А също и върху засилената международна координация и незабавната реакция на подадените сигнали. В същото време в интернет можеше да бъде открита следната обява за работа:
„Датска риболовна компания търси сезонни работници – мъже и жени за събиране на зелен хайвер край Северно море. Не се изискват специални умения или чужд език. Заплата 130 евро на ден. Извънредната работа е по желание и се заплаща по 20 евро на час. Настаняването е в стаи със собствен санитарен възел и телевизия край Северно море.“
За съжаление в обявата не е посочен телефон и адрес за връзка с компанията, а само имейл за кореспонденция. Но за сметка на това логото е достатъчно красноречиво – стилизирана риба, отворила широко уста в устрем да захапе кукичката. Но да приемем, че това лого е подходящо – първо защото имаме фирма, която се занимава с риболов, и второ – защото се търсят работници за събиране на зелен хайвер.
И ако си мислите, че тази обява е фалшива – да, фалшива е. Но по един малко по-различен начин. А в следващите минути Антоанета Василева, експерт в борбата с трафик на хора във асоциация „Анимус“, ще ни разкаже повече за този необичаен социален експеримент и как срещу трафика на хора може да се работи активно още на ниво превенция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!