Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция поиска помощ за потушаването на горските пожари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция поиска европейска помощ за потушаването на пожарите, бушуващи в югоизточните райони на страната и на остров Корсика. Опустошени са значителни горски площи, на места населението е евакуирано.

Още тази вечер европейските съседи на Франция може да изпратят два самолета "Канадеър" за потушаването на пожарите по Средиземноморието. Страната изнемогва в борбата със стихията въпреки включените 19 самолета и 2000 пожарникари, както обясни пред медиите директорът на френската Гражданска защита.

Пожарите обхващат труднодостъпни горски райони. Досега бяха унищожени над 3000 хектара горски масиви. Според френските власти в следобедните часове са били активни шест огнища. Сериозно остава положението в департамента Вар, близо до курорта Сен Тропе.

Мощните сухи ветрове затрудняват работата на огнеборците. Седем от тях са леко пострадали, а един е получил изгаряния. Загинали няма, но материалните щети са значителни: засегнати са къщи, изпепелени са автомобили, през нощта стотици жители бяха евакуирани.

Продължителната суша, горещините и вятърът изглеждат най-вероятна причина за пожарите, но поне за едно от огнищата, в Карос, властите се насочват към версията за умишлен палеж. Времето в района се очертава неблагоприятно поне до четвъртък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32