Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Субсидиите за заетост у нас се харчат по най-безполезния начин, изтъква СЕГА. У нас парите за субсидирана заетост се насочват основно към директно финансиране на работни места, докато в ЕС страните предпочитат да ги дават за обучения. Това показват данни на Евростат за 2015 г., цитирани от Института за пазарна икономика. Статистиката показва, че 74% от общата сума за субсидирана заетост у нас (73 млн. лв. в последните няколко години) се насочват директно към наемане на безработни. Средният процент за ЕС за временна заетост е 18 на сто. У нас само 12 на сто от парите отиват за обучения на безработните - за придобиване на квалификация и др., а средният процент в ЕС е 41 на сто. Тези съотношения не се променят през годините, посочват от ИПИ.

Поводът за припомнянето на тези данни са отпуснатите от бюджета на социалното министерство 2 млн. лв. за субсидирана заетост в общините с висока безработица - между 30 и 64 на сто, от областите Враца, Видин и Монтана. Става дума за 14 общини, в които с отпуснатите пари от преразпределение на сумата за субсидирана заетост за тази година, ще се осигури временна работа на 830 безработни от септември. Това са около 10% от регистрираните в бюрата по труда в 14-те общини. От ИПИ коментират, че след приключване на програмата тези хора отново ще останат без препитание.

Виж повече

Работещите се стопиха с 22 000, извежда в заглавие СТАНДАРТ. След като три поредни години имаше ръст на заетите на трудов договор или на държавна служба, през миналата година тази тенденция се обръща и броят на заетите на заплата сериозно намалва – до 2,232 млн. души, сочат данните на НСИ. Една от причините за това може да е сериозният спад на чуждите инвестиции. През 2016 г. преките чужди инвестиции в България са само 682,8 млн. евро. Това е с над 1 млрд. Евро по-малко в сравнение с 2015 г.

Пчелички вместо шестици за децата от 1 до 3 клас, четем в МОНИТОР. Символи вместо оценки ще получават ученицците от 1-ви до 3-ти клас през новата учебна година. Това могат да бъдат пчелички, усмивчици, сърчица, слънце и др. В момента хлапетата в тази възраст също нямат оценки, но няма конкретен регламент какво ги замества. Така през новата учебна година за всяка бележка ще има съответен символ, който ще й съответства и ще бъде избиран на ниво училище. Това предвижда проектът за изменение и допълнение на Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, който е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката.

Три пъти повече регистрирани случаи на магарешката кашлица има у нас това лято, в сравнение с миналото. Заболелите до момента са 58, коментира пред ТРУД проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по миробиология. Коклюшът е бактериална инфекция, характерна за летния сезон. Причинява тежки пристъпи и много от заболелите ппрез последните месеци са деца. Специалистът обърна внимание, че в последната седмица у нас има 520 случая на гастроентерит. Няма определин огнища на заболяването, а то се разпространява из цялата страна.

Щипалки и мушички щурмуваха плажовете по Южното Черноморие, оплакват се летовници, цитирани от МОНИТОР. Плажуващи в Поморие дори изпратиха снимки на напастта. Те са се появили на рояци и са довели до писъци сред децата. Някои майки са изоставили хавлиите си на плажа и са хукнали да бягат. Някои от почиващите казаха, че насекомите са хапели и дори препаратите против тях не са помагали. Епидемията е била кратка, а хората я обясняват с проливния дъжд и смяната със сухо време

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!