Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французи критикуват плана на президента Еманюел Макрон да създаде официална позиция първа дама

Еманюел Макрон и Брижит Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Французи протестират срещу проекта на президент Еманюел Макрон за даване на официален статут на първа дама на съпругата му Брижит. Онлайн петиция срещу идеята вече е подкрепена от над 200 000 души.

За или против статута на първа дама на Франция - полемиката смути лятното спокойствие на французите. Числото на противниците расте, това личи от петицията, отправена до премиера Едуар Филип и до самия президент Еманюел Макрон. Инициатор е асоциацията "Национално равенство". Според нейния председател Тиери Валет няма никаква причина съпругата на държавния глава да получава бюджет от обществените фондове. За момента Брижит Макрон разполага с екип от двама-трима сътрудници, двама секретари и двама души охрана. Това е достатъчно! - отсича той. Възраженията се опират и на парадокса, че въпросът се обсъжда точно по време на приемането на закона за почтеност в политиката, който ще забрани назначаването на членове на семейството за сътрудници във френския парламент и други държавни служби. Според проучване на YouGov 68% от французите не одобряват статут на "първа дама".

И все пак узаконяването на обществената роля на съпругата на президента беше едно от обещанията в предизборната кампания на Еманюел Макрон, решил по този начин да сложи край на френското лицемерие, както обясняваше той. Обществената и хуманитарна активност на спътниците на френските президенти е старо неписано правило - с такава дейност бяха запомнени Даниел Митеран, Бернадет Ширак, Сесилия и Карла Саркози. Американизацията на стила на Макрон обаче се забеляза още в първите му стъпки като президент. Неговата съпруга и най-близко доверено лице Брижит Макрон зае небивало широко място и в медийното пространство.

След силната предизборна подкрепа обаче френските медии поохладняха към новия президент, който видимо ги избягва. Това, както и непопулярното решение да прокара трудовата реформа без парламентарни дебати, смъкнаха рейтинга му с около 10 пункта - рекорден спад в сравнение с предшествениците му в началото на президентския мандат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Макрон: Ще създадем в Либия центрове, които да приемат молби на кандидати за убежище

Франция смята да създаде това лято в Либия "горещи точки" - центрове, които да приемат и разглеждат молби на кандидати за убежище, обяви президентът Еманюел Макрон , цитиран от Франс прес. Идеята е хората да не поемат безумни рискове, при положение че не..

публикувано на 27.07.17 в 16:22
Еманюел Макрон и Доналд Тръмп

Доналд Тръмп обсъжда международните политически отношения в телефонен разговор с Еманюел Макрон

Американският президент Доналд Тръмп обсъди сътрудничеството, на фона на кризите в Сирия и Ирак, в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон . Двамата лидери са разговаряли и за противодействието на вредното влияние на Иран , посочи Белият..

публикувано на 05.08.17 в 10:11
Еманюел Макрон

Рейтингът на президента на Франция Еманюел Макрон е спаднал

Рейтингът на френския президент Еманюел Макрон е спаднал с 10 процента през юли, сочи проучване на "Ифоп". Това е най-сериозният спад за нов президент от 1995 г. насам при мандата на Жак Ширак . Последното изследване е публикувано в "Журнал дьо..

публикувано на 23.07.17 в 15:22
Еманюел Макрон и Бенямин Нетаняху

Макрон и Нетаняху почетоха паметта на 13 000 евреи, загинали в Париж

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху почетоха заедно паметта на евреите, загинали в Париж преди 75 години. През юли 1942 година по искане на нацистите френските власти арестуват над 13 хиляди евреи. Те са държани..

обновено на 16.07.17 в 18:01

Макрон с критика към Германия заради търговския дисбаланс

Френският президент Еманюел Макрон отправи остри реплики към традиционния си партньор в ЕС Германия. На двустранна среща днес в Париж Макрон и германският канцлер Меркел обсъждат общата отбранителна политика на ЕС и засилването на интеграцията в..

обновено на 13.07.17 в 11:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32