Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуван е заподозрян за атаката с автомобил срещу шестима военни край Париж

| обновено на 09.08.17 в 19:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция е задържала мъжа, за когото се предполага, че умишлено е прегазил с автомобил шестима военни в предградието Левалоа-Пере на Париж. Над 300 полицаи са участвали в акцията по залавянето, а френските власти разследват версията за терористичен акт. 

Мъжът е задържан след продължително преследване на магистрала А16 недалеч от френската столица в посока севернофренския град Кале. Той се е намирал в издирвания от сутринта автомобил, в който е извършено нападението. Преследването очевидно е било ожесточено – заподозреният и един полицай са ранени, задържаният е откаран в болница. Според първата информация на Франс прес задържаният е роден през 1980 г. и най-вероятно е издирваният нападател. При преследването на пътя той е блъснал поне един автомобил.

Френската полиция е претърсила дома и е разпитала близките на главния заподозрян за нападението срещу шестима военнослужещи в Левалоа-Пере. Според вестник "Льо Паризиен" става дума за 37-годишен жител на Сартрувил – предградие, близо до мястото на нападението. Според различни източници лицето е познато на полицията заради дребни престъпления, но не е под наблюдение заради терористична дейност. Извършени са обиски на различни адреси в департамента.

Заплахата е сериозна и няма да изчезне, каза следобед пред депутатите френският премиер Едуар Филип. Същевременно той потвърди, че Франция ще отмени през ноември извънредното положение, въведено заради атентатите, след като властите приемат допълнителни мерки за сигурност.

Терористичната заплаха в страната остава изключително висока, заяви френският вътрешен министър Жерар Коломб. Антитерористичният отдел на прокуратурата се е сезирал по случая, въпреки че изясняването на мотивите на нападателя предстои.

Впрегнати са всички средства за разкриването на извършителя, увери говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер.

Нападението е умишлено, обяви официално вътрешният министър Жерар Коломб. Цялата сцена на атаката е била заснета от околните камери, но лицето на нападателя не се вижда добре, както обясни по-рано кметът на Левалоа-Пере Патрик Балкани.

Автомобилът се е придвижил бавно до 5 метра пред сградата на военните, после е засилил рязко скоростта, врязвайки се в групата. Състоянието на шестимата ранени е стабилно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Автомобил се вряза в група френски военнослужещи край Париж

Шестима военни от френските антитерористични екипи са прегазени от автомобил сутринта в  предградие Левалоа-Пере  в западните покрайнини на Париж. Всички са настанени в болница. Двама са по-тежко ранени, но без опасност за живота. Полицията усилено..

обновено на 09.08.17 в 15:17

Кола рани шестима войници в Париж

Шестима души са ранени, след като автомобил се вряза в група войници в парижкото предградие Левалоа-Пере, предаде АФП. По информация на ТАСС, двама от ранените са в тежко състояние, но животът им не е..

публикувано на 09.08.17 в 11:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32